Põllumajandustootjad saavad küsida kriisitoetust

LEPM
Copy
Lehmad laudas.
Lehmad laudas. Foto: Arved Breidaks

Euroopa Komisjon kiitis heaks 15,8 miljoni euro suuruse riigiabi koroonaviiruse puhangust mõjutatud põllumajandustootjate toetamiseks ning juba saab põllumajanduse registrite ja informatsiooni ametile (PRIA) toetuse saamiseks taotlusi esitada.

Kavad kiideti heaks riigiabi ajutise raamistiku alusel ja abi antakse otsetoetustena. Komisjon leidis, et Eesti kavad on kooskõlas ajutises raamistikus sätestatud tingimustega, teatas Euroopa Komisjoni Eesti esindus.

Esimene kava, mille eelarve on 12 miljonit eurot, on avatud piimalehmade, sea-, lamba- ja kitsekasvatusega tegelevatele põllumajandustootjatele ning kartuli-, vuttide, maasikate ja köögiviljasektoris tegutsevatele ettevõtjatele.

Teine kava, mille eelarve on 3,8 miljonit eurot, on avatud veisekasvatajatele ning maheteravilja ja mahemuna tootjatele. 

"Ka Euroopa Komisjonilt on nüüdseks saadud roheline tuli, et maksta riigiabina koroonakriisis kannatanud põllumajandusettevõtjatele erakorralise toetusena kokku 15,8 miljonit eurot. Loa taotlus selleks esitati juba detsembris, kuid kuna vahepeal täpsustusid toetustingimused ja suurendasime ka toetussummat, millest tuli teavitada ka komisjoni, siis jõudis see riigiabi menetlus otsuseni praegu," ütles maaeluminister Urmas Kruuse pressiteates.

Ministri sõnul on põllumeestele suunatud erakorralise toetuse maksmise õiguslik raamistik sisuliselt valmis ning Euroopa Komisjoni otsus oli selles üks viimaseid olulisi verstaposte.

Erakorralist toetust koos lisavahenditega jaotatakse lihaveisekasvatuse valdkonnale 2,2 miljonit eurot, seakasvatusele ligi 3,7 miljonit eurot, piimalehmakasvatusele 4,3 miljonit eurot, lamba- ja kitsekasvatusele 700 000 eurot, köögiviljakasvatusele 530 000 eurot, kartulikasvatusele üle 1,1 miljoni euro, maasikakasvatusele ligi 1,7 miljonit eurot, maheteravilja kasvatusele 1,5 miljonit eurot ning mahemunakanade ja vuttide kasvatajad saavad kokku 125 000 eurot.

Taotlejal on võimalik riigiabina saada toetust kuni 225 000 eurot. Kui riigiabi piirmäär on kliendi jaoks täitunud, on tal võimalik saada vähese tähtsusega abina kuni 25 000 eurot. Ühikumäärad selguvad pärast taotluste vastuvõttu.

Taotluste vastuvõtt toimub e-PRIA kaudu 15.–22. märtsini. Toetus makstakse välja hiljemalt 30. juuniks 2021. aastal. 

Valitsuskabinet kiitis veebruari lõpus heaks maaeluministri ettepaneku suurendada põllumajandussektorile suunatud erakorralise toetuse senist summat 3,8 miljoni euro võrra ehk 15,8 miljoni euroni. Lisaraha tuleb erakorraliselt Maaelu Edendamise Sihtasutuse omavahendite arvelt. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles