Ekspertkomisjon arutab AstraZeneca vaktsiiniga seotud küsimusi

BNS
Copy
AstraZeneca vaktsiin.
AstraZeneca vaktsiin. Foto: Shutterstock

Ravimiameti meditsiininõunik Alar Irs märkis teisipäevasel pressikonverentsil, et AstraZeneca vaktsiiniga vaktsineerimise täielik peatamine oleks drastiline meede.

Irsi sõnul sai eelmisel nädalal ravimiamet 530 teadet krooonavaktsiinide kõrvaltoimete kohta ning 486 olid AstraZeneca vaktsiini kohta.

"Tõsised teateid oli kolm Ühel vanemal mehel tekkis silma veresoone tromb. Kaks inimest haigestusid poolteist kuud pärast vaktsiini saamist koroonasse sümptomaatiliselt. Täpsemat seost vaktsiiniga on aga vaja uurida," nentis ta.

Irsi sõnul on kahjuks ka üks teade surmajuhtumist, mille põhjustas kukkumine ja peatrauma, mis omakorda tekkisid kõrge palaviku ja tasakaaluhäire foonil. "Põhjuseks peetakse vaktsiini," nentis ta.

"AstraZeneca vaktsiini on saanud ligi 17 miljonit inimest ning neist kaks kolmandikku Ühendkuningriigis. AstraZenecaga vaktsineerimise täielik peatamine oleks drastiline meede. Euroopa ravimiamet on öelnud, et kasu sellest vaktsiinist on kindlasti suurem kui kahju," tõdes ta.

Tervise- ja tööminister Tanel Kiik ütles, et Eesti jätkab AstraZeneca vaktsiini kasutamist. "Ühelgi riigil ei ole täna tõendeid, et see vaktsiin on seotud traagiliste juhtumitega. Teatud riskirühmade puhul seda vaktsiini ei kasutata, aga muul juhul küll," ütles ta.

Kiige sõnul vaktsineerimisega jätkamine kaalub üles võimalikud hüpoteetilised riskid. "Peame arvestama, et vaktsineerimine on Eestis päästnud juba kümneid elusid ning päästab pikemas perspektiivis sadu," märkis Kiik.

Kiige sõnul koguneb juba teisipäeva õhtul riiklik immunoprofülaktika ekspertkomisjon, et arutada AstraZeneca vaktsiiniga seotud küsimusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles