Jaan Rapp: asjatundlikud erakondlased

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Jaan Rapp
Jaan Rapp Foto: Arvo Meeks

Õige pea pärast ametisse astumist nimetas maaeluminister Urmas Kruuse ametisse Maaelu Edendamise Sihtasutuse (MES) nõukogu viis uut liiget.

«Muudatused pole ajendatud pelgalt uue valitsuse ametisse asumisest, vaid otsuste tegemisse on edaspidi kaasatud senisest oluliselt laiem vaade nii põllumajandustootmisele kui ka maaelule üldse,» lausus minister pressiteates. «Nõukogusse lisanduvad põllumajandusorganisatsioonide ja toidutööstuse esindaja, samuti on kaasatud nii maaülikooli rektor kui ka regionaalpoliitiline vaade omavalitsusjuhi silme läbi.»

Kui vaadata, kes nõukokku lisandusid, on raske ministrile vastu vaielda. Lisandujad on Tõrva vallavanem Maido Ruusmann, põllumajandus-kaubanduskoja juht Roomet Sõrmus, Eesti Maaülikooli rektor, endine Võru maavanem ja minister Mait Klaassen, Võru valla Sulbi külas Roosu talu pidav, parlamendiski olnud Aivar Rosenberg ja Eesti Toiduainetööstuse Liidu juhataja Sirje Potisepp.

Mainimata jäeti aga, et nii Ruusmann, Klaassen kui Rosenberg kuuluvad sarnaselt Kruusega Reformierakonda, teised on parteitud.

Seega on parteilastest liikmeid nüüd nõukogus viis, lisaks eespool nimetatutele Põlva abivallavanem Janika Usin Keskerakonnast ning Valga vallavolikogu liige, nii Valga maavanem, minister kui parlamendiliige olnud Rein Randver Sotsiaaldemokraatlikust Erakonnast. Ehk 4 : 1 koalitsiooni kasuks. Nõukogus jätkavad tööd kalurite eestkõneleja Mart Undrest, maaeluministeeriumi asekantsler Marko Gorban ja ühistu Kevili juht Andres Oopkaup.

Meil tundub tublisid asjatundjaid olevat sedavõrd palju, et igal koalitsioonil oma komplekt võtta.

Mul ei ole vähimatki kahtlust, et maapiirkonna ettevõtluse toetamiseks ja arendamiseks mõeldud sihtasutuse uues nõukogus on väärt asjatundjad. Ent diletantluses pole põhjust kahtlustada ka nõukogu varasemaid liikmeid, kelle hulgas olid ka Isamaasse kuuluvad lõunaeestlased Enel Liin ja Tiit Niilo, samuti ekrelased Mait Talu, Mart Järvik ja Rait Verrev.

Seega tundub meil tublisid asjatundjaid olevat sedavõrd palju, et igal koalitsioonil oma komplekt võtta. Eks see ole ka mõneti ootuspärane, on ju taolised sihtasutused suuresti valitsuse poliitika elluviijad. Aga siis võiks seda ka avameelselt tunnistada, mitte teha nägu, et erakondlikul kuuluvusel nõukogude mehitamisel mingit rolli pole. Hea, et minister vähemalt poole lausega mainis, et muudatused ikkagi uue valitsuse ametisseastumisega seotud on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles