Eestit tabas uus pangakelmuste laine

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Pangapettuse ohvriks on kerge langeda.
Pangapettuse ohvriks on kerge langeda. Foto: Sander Ilvest

Eestit tabas uus pangakelmuste laine

Eelmisel nädalal aktiveerusid taas inimestele helistavad kelmid, kes tutvustavad end panga töötajana ja petavad välja raha.

Ida prefektuuri kriminaalbüroo juhi Rainet Juuse sõnul rauges veebruaris end pangatöötajana tutvustavate kelmide tegevus, kuid on nüüd taas aktiveerunud. «Kelmid viisid tegevuse mõneks ajaks mujale. Näiteks kuulsime kolleegidelt Lätis, et sealseid inimesi on rohkem sihikule võetud. See võib olla seotud sellega, et Eesti inimesed olid teadlikumad ja kelmidel oli vähem õnne. Nüüd üritatakse jälle Eesti inimestelt raha välja petta.»

Kui varem helistasid kelmid panga infotelefoniga sarnaselt numbrilt, siis nüüd saabuvad kõned eri suunakoodidega või hoopis tundmatult numbrilt. «Võõrale numbrile vastates tuleb säilitada kriitiline mõtlemine, mis tahes juttu teisel pool räägitakse. Kui kelm ütleb, et teie kontol on tehtud kahtlasi tehinguid, tasub ise internetipanka sisse logida või helistada panga ametlikul numbril ja paluda seda kontrollida,» hoiatab kriminaalbüroo juht.

Kelmid üritavad välja petta ligipääsu pangakontole. «Selleks palutakse tal kinnitada oma isikukood või panga kasutajatunnus. Seejärel palutakse sisestada Smart-ID paroolid. Kelm selgitab, et seda on vaja pangakontol turvalisuse tagamiseks. Tegelikkuses saadakse ligipääs pangakontole ning sealt kantakse üle raha oma kontrolli all olevatele kontodele,» selgitas Juuse. Kelmid vestlevad vene keeles.

Politseile teadaolevalt sai läinud nädalal sellise petukõne ligi 40 inimest. Enamasti ollakse siiski teadlikud ega lasta ennast petta.

Korravalvurid teevad koostööd pankadega, et kelmusi tuvastada ja ennetada. «Siiski peab iga inimene ise olema äärmiselt tähelepanelik ja teadlik tehingute osas, mida ta internetipangas teeb. Kui olete sellise kõne saanud, kontrollige üle, kes helistas, vajadusel helistage tagasi panga ametlikul numbril,» soovitas Juuse.

Taoline skeem hakkas levima 2020. aasta juulis. Mullu pöördus sellise kelmuseskeemi tõttu politseisse 193 inimest, kellele tekitati kahju kogusummas üle 624 000 euro. Jaanuaris registreeris politsei veel 50 sellist kuritegu, kahjusummas üle 239 000 euro. Veebruaris teatati politseile kaheksast juhtumist, mille kahju oli ligi 31 000 eurot. LEPM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles