Setomaal mälestatakse märtsiküüditatuid hingepalve ja küünalde süütamisega

LEPM
Copy
Küünlad Petserimaa Vabadussamba jalamil Värskas.
Küünlad Petserimaa Vabadussamba jalamil Värskas. Foto: Reigo Teervalt

Sel neljapäeval kell 12 mälestatakse Setomaa vallas Meremäe leinapargis küüditatuid ja Siberi mulda jäänuid. Hingepalve peab ülempreester Isa Viktor, sõna ütleb Setomaa ülemsootska ja Setomaa vallavolikogu esimees Rein Järvelill ning Seto Kongressi Vanemate Kogu peavanem Aare Hõrn.

Meremäe leinapark on rajatud omaaegsest Meremäe vallast küüditatute mälestuseks. Pargis asub tagasihoidlik ja lihtne mälestuskivi küüditatutele. Park ja mälestuskivi on pühendatud nõukogude võimu repressioonide ohvritele, ennekõike sealkandis toimunud kolme - 1941., 1949. ja 1950. aasta küüditamise ohvritele.

Pargi ja mälestusmärgi rajas oma kinnistule Voldemar Rannaste, kes ise 16-aastase poisina küüditati koos vanematega Siberisse 1941. aasta juuniküüditamisel.  Pargis on ristimärgiga tähistatud väike kivikangur ning küüditatute mälestuseks istutatud kaheksa tamme. Iga puu tähistab 1941. aastal Meremäelt küüditatud perekonda.

Leinapark pühitseti sisse juuniküüditamise 50. aastapäeval 14. juunil 1991. Jumalatalituse viis läbi hiljuti meie hulgast lahkunud õigeusu preester isa Jevgeni Petserist.

„Valla jaoks on tegemist püha paigaga, kuhu viiakse lilli ja kus põletatakse küünlaid ning korraldatakse mälestusüritusi,“ sõnas  Seto Kongressi Vanemate Kogu peavanem Aare Hõrn.

„Meie palve on süüdata 25. märtsi õhtul küünlad külades ja taredes, kust Setomaa rahvast küüditati Siberisse,“ kutsus peavanem üles kõiki setomaalasi mälestussündmusest osa saama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles