Tomi Saluveer: rändepööre

Tomi Saluveer
, reporter
Copy
Tomi Saluveer 
Tomi Saluveer Foto: Arvo Meeks

Eesti on üha atraktiivsem koht, kus töötada ja õppida, kus välisettevõtted soovivad ennast laiendada ning kus ka kinnisvaratehingute arv on näidanud hüppelist kasvu. Koroonamasenduse ja -väsimuse kiuste on võimalik leida asju, mille üle võime rõõmustada.

Eestis on toimunud rändepööre. Me ei ole enam väljaränderiik, kust soovitakse lahkuda, vaid sisseränderiik, kuhu soovitakse tulla tööle, õppima ja elama. Eesti teadusagentuuri tellitud värskest uuringust võib järeldada, et riigi areng on olnud kiire, meie atraktiivsus on suurenenud. Tööränne toob riigile rohkem tulu kui kulu. Seejuures – mida kõrgema haridusega on töörändaja, seda rohkem riik sellelt tulu saab.

Tagasiränne on Kagu-Eestis osaliselt kindlasti ajutine ja tingitud piirangutest, kuid ka siinse palgataseme tõustes on nii mõnigi teinud nüüd võib-olla otsuse lõplikult koju jääda.

Eestis tegutsevad välismaa ettevõtted ei lase ennast praegusest koroonakriisist heidutada ning on tulevikku vaadates optimistlikud. Nad usaldatavad siinset vähest bürokraatiat ja stabiilset majanduskeskkonda ning värbavad aktiivselt üha uusi töötajaid ja talente. Kuigi mitu projekti on edasi lükatud ja uued investeeringud jäetud ootele, ennustab EASi välisinvesteeringute keskus aasta teises pooles koroonapiirangute leevenedes uute investeeringute kasvu. Praegust olukorda arvestades on see väga julge prognoos.

Eesti teadusagentuuri tellitud värskest uuringust võib järeldada, et riigi areng on olnud kiire, meie atraktiivsus on suurenenud. Tööränne toob riigile rohkem tulu kui kulu. Mida kõrgema haridusega on töörändaja, seda rohkem riik sellelt tulu saab.

Aastaga on märkimisväärselt tõusnud ka kinnisvaratehingute arv. Maa-ameti andmetel tehti tänavu veebruaris kinnisvaraturul ostu-müügitehinguid 11 protsenti rohkem kui aasta tagasi veebruaris ja 14 protsenti rohkem kui jaanuaris. Eluruumina müüdud korteriomandite tehingute arv küll vähenes ligi neli protsenti, kuid samas hoonestamata ja hoonestatud maadega tehingute hulk kasvas vastavalt 35 ja 16 protsenti.

Need üldistused ja kokkuvõtted räägivad eelkõige suuremate keskuste keelt, kuid sarnaseid märke nii tagasirändes kui ka investeerimisplaanides on märgata ka Kagu-Eesti kolmes maakonnas. Tunneli lõpus kumab valgus ja riigi lähemat tulevikku võiks praeguses hädaolukorras vaadata helgemates toonides. Oleks vaid inimestel jõudu see aeg vastutustundlikult käitudes ära oodata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles