Valga vallavalitsus lükkas kohatasudest vabastamise ajutiselt edasi

LEPM
Copy
Valga valla lasteaed Buratino
Valga valla lasteaed Buratino Foto: Arvo Meeks

Tänasel Valga volikogu istungil oli päevakorras määruste muutmine, mis puudutasid valla koolieelsete lasteasutuste ja munitsipaalhuvikoolide rahastamisel vanemate poolt kaetava osa määra kehtestamist. Pärast põhjalikku kaalumist otsustas vallavalitsus ettepaneku esitamise ajutiselt edasi lükata ja teha kohatasust vabastamise otsus tagasiulatuvalt, et võimalusel vabastada lapsevanemaid tasu maksmisest juba pikemaks perioodiks.

Muudatused sisaldasid Valga vallavalitsuse ettepanekut vabastada osaliselt või täielikult aprillikuu eest makstavast kohatasust lasteaedades ja huviringides käivate laste vanemad.

Kuna valitsus on andnud tungiva soovituse koroonaviiruse leviku vältimiseks lapsi ilma hädavajaduseta lasteaeda ja lastehoidu mitte viia, siis ettepaneku kohaselt oleksid aprillikuu eest tasu maksmisest vabastatud need lapsevanemad, kelle lapsed ei käi lasteaias perioodil 15.03-11.04.2021. Sarnaselt on varem otsustatud lapsevanemaid lasteaia kohatasust vabastada ka näiteks Tartus, Põlvas ja Võrus.

Pärast põhjalikku kaalumist otsustas vallavalitsus ettepaneku esitamise ajutiselt edasi lükata ja teha kohatasust vabastamise otsus tagasiulatuvalt, et võimalusel vabastada lapsevanemaid tasu maksmisest juba pikemaks perioodiks. Selleks annab muuhulgas aluse vabariigi valitsuse lisaeelarve, mille põhjal kavandatakse kohalikele omavalitsuste toetust 15 miljonit eurot tulude vähenemise ja kulude suurenemise tõttu, mis avaldab mõju ka kohatasu ja huvitegevuse tasude laekumistele.

Vallavanem Ester Karuse ütles, et koroonaviiruse lai levik on endiselt tõsine probleem ja nakkus võib levida ka lasteaedades ja huvikoolides.

„Vallavalitsuse hinnangul ei pruugi kohatasust vabastamise ajavahemik, milleks on üks kuu, olla piisav, seetõttu otsime praegu võimalusi ajavahemiku pikendamiseks ja kontakteerume Haridus- ja Teadusministeeriumiga. Teeme oma positiivse otsuse lähiajal ja tagasiulatuvalt, et mitte küsida lastevanematelt kohatasu. Olen teadlik, et viiruse levik põhjustab paljudele peredele majanduslikku ebakindlust, seega on kohatasu mitteküsimine praegu perede toimetuleku mõttes hädavajalik“.

Vallavalitsusel on kavatsus esitada uus ettepanek, mille põhjal vabastataks Valga valla lasteaedades ja huvikoolides käivate laste vanemad tagasiulatuvalt õppekulu maksmisest nende päevade eest, mil laps ei käi lasteaias. Vabariigi Valitsus on andnud tungiva soovituse viiruse leviku tõkestamiseks lapsi lasteaeda mitte viia, kuid paraku ei ole viiruse levik piisaval määral aeglustunud. Selle asemel, et kuu aja möödudes taas olukorda üle hinnata, on vallavalitsuse eesmärk vabastada lapsevanemad lasteaia kohatasust võimalikult pikaajaliseks perioodiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles