Valgamaa linnad paistsid silma linnuliikide rohkusega

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Valgas nähti ka tetre. Foto on illustratiivne.
Valgas nähti ka tetre. Foto on illustratiivne. Foto: Henn Soodla/Pärnu Postimees

Pühapäevasel Eesti linnade linnuvaatluspäeval märgati kõige rohkem liike Tallinnas, kus vaatlejad panid kirja 88 liiki linde.

Seekord osales 84 linnuhuvilist, kes vaatlesid linde 24 linnas ning said kirja ühtekokku 122 linnuliiki. Tänu vaatluspäevadele eelnenud kevadistele ilmaoludele oli siia jõudnud palju rändlinde, mistõttu panid vaatlejad tähele tavapärasest rohkem linnuliike paljudes Eesti linnades.

Nagu mitmel varasemalgi aastal täheldati kõige enam liike Tallinnas, kus registreeriti 88 linnuliiki. Tallinnast laekus ka pikim vaatlusnimekiri: Sten Lassmann ning Artto Pello vaatlesid ühiselt 74 liiki. Liigirohkuselt järgnes Haapsalu, kus nähti-kuuldi 78 liiki. Väga liigirohked olid ka mitu sisemaa linna: Tartus vaadeldi 74, Tõrvas 70 ning Valgas 67 liiki, andis Eesti ornitoloogiaühing oma kodulehel teada.

Seejuures nähti Tõrvas nelja linnuliiki, keda mujal sel päeval ei nähtud. Need olid tuuletallaja, laanerähn, must-lepalind ja mänsak. Valga oli aga ainus linn, kus nähti tetre.

"Liigirohkus ei peegelda siiski meie linnakeskkonna elurikkuse suurenemist, vaid arvukat rändlindude saabumist," lausus linnade linnuvaatluspäeva koordinaator Tarvo Valker. "Rohkelt vaadeldi erinevaid hanesid, laulu- ja väikeluiki ja sookurgi, mitmel pool nähti ka valge-toonekurge, laulu-, vainu-ja hoburästaid. Äsja saabunud rändlindudest kohati näiteks hallpõsk-pütti, roo-loorkulli ja must-lepalindu. Linnade linnuvaatluspäeva põnevaim leid oli kahtlemata Tapal kohatud jõgivästrik," lisas Valker.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles