Tomi Saluveer: kuus tööstusala

Tomi Saluveer
, reporter
Copy
Tomi Saluveer
Tomi Saluveer Foto: Arvo Meeks

Homme leiab aset Võru linna plaanitava Võrusoo tööstusala väljaehitamise teemal koosolek, et selgitada välja võimalikud huvilised. Koosoleku eel on hea teada, et riik on Kagu-Eestis nimetanud perspektiivikateks tööstusaladeks veel viis piirkonda.

Peale Võrusoo on riigilt rohelise tule saanud Väimela, Põlva, Saverna, Väike-Laatsi ja Helme tööstusala. Vastvalminud uuringu järgi iseloomustab neid hea asukoht, sobiv territoorium, võimalus kasutada eri suurusega krunte ning liituda kommunikatsioonidega, samuti teiste ettevõtete lähedus.

Tööstusalade peamine sihtgrupp on ettevõtted, kes Kagu-Eestis juba tegutsevad. Neile on oluline, et alale on planeeritud ja rajatud kommunikatsioonid. Samuti on oluline kiirus, et maatükki oleks võimalik juba lähitulevikus kasutusele võtta. Vähem tähtis pole maa ostu või hoonestusõiguse seadmise hind. Oluline on ka, et asukoht oleks suurte teede läheduses.

Omavalitsustel pole ilmselt jaksu, et tööstusalad oma jõududega lõpuni ette valmistada, sest investeeringud on päris suured. Seega peab riik toetustega appi tulema.

Kagu-Eesti ei saa ettevõtete siia kanti meelitamiseks paraku eputada piirkonna geograafilise asendi, transporditaristu, tööjõu kättesaadavuse ja industriaalse taustaga. Kuigi külgetõmbevõimet kipub kõrget lisandväärtust loovate tootjate ja teenusepakkujate siia toomiseks nappima, on asjaga vähemalt tegeletud. Tööstusalade arendamine on olnud kõigis kolmes maakonnas aastaid üks avaliku sektori tegevussuundadest.

Omavalitsustel pole ilmselt ka jaksu, et tööstusalad oma jõududega lõpuni ette valmistada, sest investeeringud on päris suured. Seega peab riik toetustega appi tulema. Linna- ja vallavalitsustel pole ka suuri võimalusi aidata kaasa kulukate elektriühenduste ja kiire interneti väljaarendamisele, kuna rajajad on võrguettevõte ja sideteenuste pakkujad.

Võrusoo tööstusala plaanil on linna teises otsas hea eeskuju. Nimelt on Võru ringtee algusesse rajatud Võrukivi tööstusala olnud teedrajav edulugu: vabad krundid on nüüdseks müüdud ning plaanitakse ka laieneda. Seal asub mitu mõjukat ettevõtet nagu Kagu Elekter OÜ, KPG Kaubanduse OÜ ja Selista Ehitus OÜ.

Võrukivi uusasukaks võib nimetada ka välisturule rongide ja mootorsaanide istmeid valmistavat Estelaxe OÜd, kes veel mõni aeg tagasi tegutses Parksepas. Firma esindajate kinnitusel on kolimine võimaldanud tegevust laiendada, samuti on tootmine nüüd ühes kohas, inimesed saavad ühes ruumis töötada, ka tingimused on oluliselt paremad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles