Otepäält pärit luustikud pakuvad avastusi

LEPM
Copy
Otepäält leitud luud pakatavad avastustest.
Otepäält leitud luud pakatavad avastustest. Foto: Erakogu

Eelmise aasta detsembril leiti Otepäält soojatrassi rajamise käigus keskajast pärit luustikke, millega teostati esialgsed tööd. Põhjalik uuring tehti peaaegu sada aastat tagasi Otepäält leitud luustikele. 

Tartu ülikooli arheoloogid Martin Malve ja Lisette Reinvars tegelesid märtsikuu keskel luustike uurimisega ja kirjutasid sellest Tartu Ülikooli teadustegevuse Instagrami lehel @unitartuscience.

2020. aasta detsembrikuul puhastati Otepääl välitööde käigus maapõuest välja ehitustöödele ette jäänud inimeste luustikke, kes olid kunagisele alevikalmistule mitmekaupa koos sängitatud 13.–14. sajandil maad laastanud katkupuhangu ajal. Kõik luustikud mõõdistati, kirjeldati, korjati üles ja viidi edasiseks analüüsiks Tartu ülikooli ajaloo ja arheoloogia instituudi arheoloogia osakonna laborisse.

Tartu ülikooli ja Tallinna ülikooli kesk- ja varauusaegsete eestlaste toitumist kaardistav koostööprojekt viis uurijad ka TLÜ arheoloogia teaduskogu luuhoidlasse, kus uurimist ootasid Otepää katkukalmistult möödunud sajandi 20ndatel ja 30ndatel välja kaevatud luustikud.

Osteoloogilise analüüsi käigus määrati surnute soo ja surmahetke vanus, mõõdeti luude pikkust ning tuvastati patoloogiad, mille jäädvustamiseks seati käepärastest vahenditest üles ka stuudionurk. Luudele jälje jätnud ainevahetushäired ja luukoe keemiline koostis andsid uurijatele väärtuslikku teavet meie kunagiste kaasmaalaste tervise ja toidulaua kohta.

Ühest Otepää luustiku hoiustamiseks kasutatud puust kastist tuli luude vahelt kokkukägardatult välja lendleht aastast 1936 või 1937, mis õpetab gripist hoiduma.
Ühest Otepää luustiku hoiustamiseks kasutatud puust kastist tuli luude vahelt kokkukägardatult välja lendleht aastast 1936 või 1937, mis õpetab gripist hoiduma. Foto: Erakogu

Samuti leiti sõnum minevikust. Ühest Otepää luustiku hoiustamiseks kasutatud puust kastist tuli luude vahelt kokkukägardatult välja lendleht aastast 1936 või 1937, mis õpetab gripist hoiduma. 

Luud viidi Tallinna ülikooli arheoloogia teaduskogu röntgenisse, kus arheolooge abistas konservaator Tarvi Toome. Röntgenpiltide abiga sai täpsemalt uurida paranenud luumurde, haiguskoldeid ja otsida kasvujooni. Piltidelt tuvastati näiteks pärast murdu valesti kokku kasvanud küünarluu, koljul paranenud lohukujuline trauma ning teisi huvitavaid avastusi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles