Matusekombestik kohandub uute oludega

Arved Breidaks
, reporter
Copy
Põlva Maarja koguduse õpetaja Toomas Nigola sõnul pole leinaliste hajutamine pühakojas mingi probleem, sest kirik on suur ja matuselisi vähe.
Põlva Maarja koguduse õpetaja Toomas Nigola sõnul pole leinaliste hajutamine pühakojas mingi probleem, sest kirik on suur ja matuselisi vähe. Foto: Arved Breidaks

Piirangute aeg on toonud muudatusi ka Eesti matusekombestikku, kus kohati on ära keelatud leinalaulud ja surnu puudutamine enne kirstu sulgemist ning rahvarohke peielaud on asendunud kalmistul pirukate nosimisega. Seevastu saavad leinalised näiteks Põlva kirikus peetavaid matusetalitusi jälgida otseülekandena ühismeedias.

«Seltskonnad on väiksemad,» ütles EELK Põlva koguduse õpetaja Toomas Nigola, kelle tähelepanekut kinnitavad ka teised kirikuõpetajad.

«Inimesed püsivad kodus, seltskonnad on väiksemad ja suurt sõprade-sugulaste ringi pole enam näinud,» sõnas EELK Pindi koguduse õpetaja Argo Olesk. «Ühel viimatisel matusel oli tallinlastele öeldud, et ärge tulge. Reisimine välismaalt on ka praegu keeruline.» Varasemad poolesaja või isegi 70 ärasaatjaga matused on tema sõnul asendunud talitustega 15–30 leinaja osavõtul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles