Neljapäeval tehti Eestis rekordarv vaktsineerimisi

LEPM
Copy
Vaktsineerimine. Foto on illustreeriv.
Vaktsineerimine. Foto on illustreeriv. Foto: Sander Ilvest

Neljapäeval tehti Eestis kokku 12 919 kaitsesüsti, mis on seni suurim ühes päevas tehtud vaktsineerimiste arv. Kokku on praeguseks vähemalt ühe vaktsiinidoosiga end kaitsnud 248 237 inimest, neist 73 306 inimesel on vaktsineerimiskuur lõpetatud. Üle 70-aastastest on praeguseks üle Eesti vähemalt ühe doosiga vaktsineeritud 48 protsenti.

„Lähinädalatel jätkub COVID-19 riskirühma kuuluvate inimeste vaktsineerimine perearstide juures. Praegusest kriisist väljumiseks on esmatähtis kaitsta vaktsineerimisega võimalikult kiiresti COVID-19 haiguse suhtes kõige haavatavamaid ehk üle 70-aastaseid ning teatud diagnooside ja haigustega inimesi, kes võivad põdeda COVID-19 haigust väga raskelt ja vajada haiglaravi,“ ütles tervise- ja tööminister Tanel Kiik. „Tunnustan tervisevaldkonda ja tervishoiutöötajaid, kes praeguses kriitilises olukorras on teinud suuri pingutusi, et saaksime vaktsineerimisega võimalikult paljudele inimestele COVID-19 haiguse eest kaitset pakkuda.“

Haiguste Ennetamise ja Tõrje Euroopa Keskuse (ECDC) andmetel on Euroopa Liidus keskmiselt praeguseks vähemalt ühe doosiga vaktsineeritud 16% täiskasvanud elanikkonnast, Eestis 21%. Eesti on COVID-19 vaktsineerimiste arvult elaniku kohta Euroopa Liidus Malta ja Ungari järel kolmandal kohal.

Üle 80-aastastest inimestest on praeguseks vähemalt ühe doosiga vaktsineeritud 49% üle Eesti ja kaheksas maakonnas ca 60% või rohkem. Kõige kõrgem on üle 80-aastaste inimeste hõlmatus vähemalt ühe vaktsiinidoosiga Saaremaal ja Hiiumaal 72%, Raplamaal 68%, Läänemaal 66%, Järvamaal 64%, Viljandimaal 59%, Jõgevamaal 58%, Tartumaal 57%. Kõigist üle 70-aastastest on praeguseks üle Eesti vähemalt ühe doosiga vaktsineeritud 48 protsenti. Üle 70-aastaste hõlmatus on kasvamas ka Ida-Virumaal, kus on vähemalt ühe kaitsesüsti saanud iga neljas üle 70-aastane.

Vaktsineerimisi on praeguseks teinud kokku 505 tervishoiuasutust, sh 412 perearstikeskust. Kõigist vaktsineerimistest 59% on tehtud perearstikeskuste, 27% haiglate, 8% eriarstiabiosutajate ning 4% õendusabiteenuse pakkujate poolt.

Riiklik immunoprofülaktika ekspertkomisjon uuendas 5. aprillil AstraZeneca COVID-19 vaktsiini kasutamise soovitusi. Komisjon soovitab juba alustatud AstraZeneca vaktsiinikuurid kindlasti kokkulepitud ajal 2. doosiga lõpuni teha. Kuni uute andmete laekumiseni soovitab komisjon jätkuvalt alustada uusi AstraZenecaga vaktsineerimisi üle 60-aastastel inimestel. Olemasolevate andmete alusel on AstraZeneca vaktsiin vanemaealistel kasutamiseks ohutu ja tõhus. Andmed erinevatest riikidest näitavad AstraZeneca vaktsiini väga kõrget efektiivsust vanemaealistel, samuti on esinenud vanemaealistel oluliselt vähem vaktsiiniga seotud kõrvaltoimeid.                                                                  

Sel nädalal jõudis Eestisse 26 910 doosi Pfizer/BioNTech vaktsiini Comirnaty. Eeloleval nädalal on Eestisse oodata 26 910 doosi Pfizer/BioNTech vaktsiini, 9 600 doosi Moderna vaktsiini ja 4 800 doosi AstraZeneca vaktsiini Vaxzevria.

COVID-19 vaktsineerimise eesmärgid on kaitsta riskirühmi, kelle nakatumisel võib COVID-19 haigus kulgeda raskemalt, ennetada ja vähendada COVID-19 põhjustatud haigus- ning surmajuhtumeid, vähendada koormust tervishoiusüsteemile ja majandusele ning kindlustada ühiskonnaelu normaalset toimimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles