Lõuna-Eestit tabas kulupõlengute laine

LEPM
Copy
Viljandi vallas Odiste külas süttis pühapäeval mitmes kohas põlema kulu. Tulekahju levis hektarilisele alale ja ohustas elumaja.
Viljandi vallas Odiste külas süttis pühapäeval mitmes kohas põlema kulu. Tulekahju levis hektarilisele alale ja ohustas elumaja. Foto: Lõuna päästekeskus

Päästjatel oli nädalavahetusel käed-jalad tööd täis, sest kustutamas oli vaja käia nii kulupõlenguid kui järelevalveta jäetud lõkkeid.

10. aprillil kella 18.07 ajal teatati, et Otepää vallas Pühajärve külas suitseb eelmisel päeval tehtud lõkke ase. Päästjad kustutasid turbapinnasesse levinud põlengu paari ämbri veega.

11. aprillil kella 16.57 ajal põles Valga vallas Kaagjärve külas ohutusnõudeid eiravalt tehtud lõke ja selle ümbruses 0,7 hektarit kulupõldu. Päästjad kustutasid tulekahju maastikusõiduki abiga.

11. aprillil kella 13.24 ajal põles Antsla vallas Lusti külas 0,4 hektarit kulu, mille elanikud ise kustutasid.

Kella 14 ajal käisid päästjad Võru vallas Käätso külas kustutamas kuut süttinud heinapalli. Päästetöö juhi hinnangul oli keegi seadusevastaselt kulu süütanud ja sellest süttisid omakorda heinapallid.

Kella 18.01 ajal süttis Võru vallas Paidra külas hooletust lõkkepõletamisest 300 ruutmeetrit kulu ning tuli levis elumaja poole. Elanik suutis tule leviku piirata ja kustutas enamuse sellest enne päästjaid.

Kella 20.03 ajal käisid päästjad Võrus Jüri tänaval kustutamas võsas järelevalveta põlevat lõket.

Ohutu lõkke tegemise nõuded:

• Lõkke tegemisel veendu, et lõkkekoht on põlevast materjalist puhastatud, hoonetest piisaval kaugusel ning tule tegemisega ei kaasne ohtu loodusele.

• Lõket tee vaid tuulevaikse ilmaga. Tuleohu vältimiseks jälgi tule tegemisel või grillimisel tuule suunda, et sädemed ei lendaks hoonele, metsale, kulule või põlevmaterjalile.

• Lõkkes tohib põletada vaid puhast (immutamata) puitu, pappi ja paberit.

• Lõket tuleb valvata ja hoida käepärast tulekustutusvahend (näiteks ämber veega, tulekustuti, veega täidetud voolik vm).

• Enne lõkkekohast lahkumist veendu, et lõke oleks täielikult kustunud.

• Kulu põletamine on keelatud ja ohtlik tegevus. Kulupõlengud ohustavad ümbrust ja hävitavad elusloodust.

Allikas: Päästeamet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles