Eestis valitseb suur tuleoht

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Käes on kulupõlengute hooaeg.
Käes on kulupõlengute hooaeg. Foto: Marko Saarm

Päästeamet rõhutab, et praeguste ilmadega tuleks lõkke tegemisest hoiduda või olla vähemalt erakordselt tähelepanelik ohutusnõuete järgimisel.

Kuiva ilma tõttu on suuremale osale riigist antud suure tuleohu hinnang, mistõttu tuleb lahtise tulega olla eriti ettevaatlik.

Eelmisel ööpäeval oli Lõuna-Eesti üks tõsisemaid kulupõlenguid Võrumaal. Kolmapäeval veidi enne kella poolt viit pärastlõunal põles Setomaa vallas Miikse külas pool hektarit kulu, mille päästjad kustutasid. Päästetöö juhi hinnangul oli kulu ilmselt tahtlikult süüdatud.

Aprilli algusest praeguseni on päästjad kustutanud juba 156 maastikutulekahju, neist enamik on olnud kulupõlengud.

"Soojad kevadilmad on muutnud maapinna kuivaks. Eelmise aasta taimkate on läbi kuivanud ja kõdunemata, värske rohi aga alles tärkab. Seetõttu on loodus praegu tuleohtlik ja lõket tehes tuleb olla ülimalt ettevaatlik," ütles päästeameti vastutav korrapidaja Meelis Mesi.

Tänahommikuse seisuga olid päästjad sel nädalal kustutanud 56 kulupõlengut, iga päev tuleb kustutustööd aga juurde. Mida kuivemaks muutub loodus, seda ulatuslikumaks kipuvad minema ka kulupõlengud. "Enamasti on kulupõlengud saanud alguse hooletust lõkketegemisest, kuid on olnud ka juhuseid, kus lapsed on tikkudega mänginud ja põhjustanud sellega ohtliku olukorra," rääkis Mesi ja lisas, et ulatusliku põlengu võib põhjustada ka üksik lõkkest lennanud säde. Seetõttu ongi oluline lõkkease hoolikalt ette valmistada ja pidada silmas kõiki tuleohutusreegleid.

"Lõkkeplatsi ümbrus tuleb puhastada põlevmaterjalist. Kindlasti tuleb lõkkekoha ümbert eemaldada ka kuivanud hein. Lõkke juurde tuleb varuda esmased tulekustutusvahendid, millega vajadusel kontrolli alt väljuma kippuvaid leeke summutada. Selleks sobib hästi näiteks ämbritäis vett. Meeles tuleb pidada ka seda, et lõket ei jäeta hetkekski järelevalveta, sest õnnetuse juhtumiseks piisab ka paarist sekundist,“ pani Mesi südamele kõigile, kel plaanis kas aias või matkapaigas lõket teha.

Samuti tuleb meeles pidada, et tuld tohib teha vaid tuulevaikse ilmaga. Kulu põletamine on aastaringselt keelatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles