Algas konnade kevadränne

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Konnad on aktiivselt liikvele läinud.
Konnad on aktiivselt liikvele läinud. Foto: Jaan Rapp

Alanud on konnade iga-aastane kevadränne kudemispaikadesse, mistõttu võib neid massiliselt kohata ka sõiduteedel. Eestimaa looduse fond (ELF) kutsub autojuhte konni märkama, võimalusel nende rändeteekonnaga ristuvates teelõikudes kiirust vähendama ning rändega ristuvaid maanteesid päikeseloojangust keskööni vältima.

Sagedasemad teedega ristuvad rändepaigad leiab «Konnad teel(t)» algatuse lehelt. Muu hulgas kuuluvad Lõuna-Eestis populaarsete rändepaikade sekka Valga vallas asuva Rautina järve ning Võru vallas asuva Tsäpsi järve ümbrus. Põlvamaal võib aga konni eriti sageli kohata Kärsa–Eoste teel asuva Porgandiveski silla, Kooskora järve ning Krootuse tee ääres asuva Hanitiigi läheduses.

Ka tänavu ei toimu pandeemia tõttu suuremaid kahepaiksete üle tee aitamise talguid. Siiski on lubanud vabatahtlikud mitmel pool pereringis, hajutatult ning ohutusreegleid järgides konni abistada. Vajadusel saab juhiseid ELFi kodulehelt.

Kõik kahepaiksed on Eestis looduskaitse all, uute hinnangute järgi on nad üks kõige kesisemas seisus olevaid loomarühmi.

Ühtlasi kutsub ELF konna- ja huumorisõpru aprillis konni, nende eluviise ja omadusi esile toovaid meeme looma. Pildi- või videomeeme saab jagada algatuse Facebooki-lehel või Instagramis.

Üheksa aastaga on vabatahtlike abiga säästetud üle 133 000 kahepaikse elu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles