Leevil valmivad pesakastid eri linnuliikidele

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Algatusega tuli kaasa ka Räpina vallavanem Enel Liin, kes näitas, kuidas vanast saapast võib saada kärbsenäpi uus kodu.
Algatusega tuli kaasa ka Räpina vallavanem Enel Liin, kes näitas, kuidas vanast saapast võib saada kärbsenäpi uus kodu. Foto: Enel Liin

Kevadiste tegevuste hulka kuulub ka pesakastide valmistamine. Enamasti tehakse neid ikka kuldnokkadele. Räpina vallas asuva Veriora aleviku kultuurijuht Anu Luiga aga otsustas asja laiemalt ette võtta.

Asutuse Veriora Kultuur juhataja leidis internetiavarustest plakati sellest, millised võiksid olla eri liiki lindude pesakastid, näiteks rasvatihase, varblase või haki oma. Naine otsustas pakkuda meisterdamishuvilistele mõtteainet, milliseid pesakaste peale kuldnokkadele mõeldute võib veel teha, ning jagas plakatit ühismeedias, et ergutada Veriora kandi rahvast lindude kodusid valmistama ja valminud pesakastidest pilte jagama.

«Minu kui kultuuritöötaja eesmärk on ergutada inimeste loovust ja raamist väljas mõtlemist. Seda lisaks rohelisele mõtteviisile ja soovile kogukonda praegusel keerulisel ajal motiveerida ja kaasata, kui grupisuhtlus on minimaalne,» selgitas Luiga. Ta lisas, et igaks juhuks võiks ornitoloogidega ka nõu pidada, kas näidiseks toodud pesakastid ikka vastavad nende lindude vajadustele.

Luiga teab, et paljud ei soovi koduõuele suuri ja kärarikkaid linde ning kui neile pesakast tehakse, viiakse see pigem metsa. Aga vahet ju pole: oluline, et linnud kodu saaksid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles