Karula kurepere on taas otse-eetris

Arved Breidaks
, reporter
Copy
Foto: Kuvatõmmis

Pesakaamera vahendusel saab taas kaasa elada Karula rahvuspargis pesitsevate must-toonekurgede elule, kes pärast tagasilendu Kesk-Aafrikast Karula kandi metsas järelkasvu punuvad.

Kotkaklubi poolt paigaldatud pesakaamera Youtube’i otsepilt on leitav looduskalender.ee kodulehelt. Pesal askeldavad must-toonekured Karl II ja Kaia, kellest esimene veetis talve Kesk-Aafrika Vabariigi ja Kongo Demokraatliku Vabariigi piirijõel ning saabus Karulasse 11. aprillil, vahendas Karula rahvuspark.

Eelmisel aastal läks kurgedel pesitsemine luhta, mistõttu loodavad loodushuvilised, et tänavune kevad on kurepaaril selles osas edukam.

Eestis on tänavu töös kaks must-toonekure pesakaamerat, lisaks Karulale on üks seatud üles ka Jõgevamaal. Karula rahvuspargis pakutakse must-toonekurgede koduse elu otseülekannet alates 2016. aastast.

Esimesel kolmel aastal Karulas pesitsenud must-toonekured kandsid nime Karl ja Kati, kuid 2019. aastal vahetus esmalt isaslind ja 2020. aastal ka emaslind. Uus isaslind sai järjepidevuse märgina nimeks Karl II, emaslindu hakati kutsuma Kaiaks.

Välimuse ja käitumise järgi oli Kaia vaevalt pesitsusikka jõudnud. Seda peetakse ka tõenäoliseks põhjuseks, miks mullune pesitsus ebaõnnestus. Kaia munes küll kaks muna, kuid haudumine jäi pooleli.

Suve lõpus jäi Karl II toitumisojal püünisesse, misjärel sai ta jalga valge rõnga koodiga 716C ja selga GPS-saatja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles