Lõuna-Eestis kõmises kõu

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Äikesepilved. Foto on illustreeriv.
Äikesepilved. Foto on illustreeriv. Foto: Kairi Säinas

Kolmapäevase niiske õhumassi ja aluspinda soojendava päikese toel kerkisid mitmel pool Eestis ilmateenistuse teatel taevasse rünkpilved ja Lõuna- ning Ida-Eestis ka hoovihma põhjustavad madalatipulised rünksajupilved. Need tõid kaasa ka äikest.

Eriti äikseline oli ilm mitmel pool Valgamaal. Äikest täheldati nii Valga, Tõrva kui ka Otepää vallas. Mõnel pool oli kuulda vaid müristamist, teisal aga nähti ka välku: näiteks Otepää vallas Sangaste ja Keeni piirkonnas. Siin-seal sadas ka päris tugevat vihma ning kohati teadaolevalt ka rahet. Äikest täheldati ka Valga- ja Võrumaa piiri lähedal Mõniste kandis.

Mandri lääneservas ja saartel valitses samal ajal ilus ja sademeteta ilm.

Kuigi ühismeedias kirjutas mõnigi inimene, et taevas kõmises päris korralikult, tõdes sünoptik Kairo Kiitsak Lõuna-Eesti Postimehele, et tänane äike oli oma intensiivsuselt siiski väga nõrk ja esines vaid üksikuid välke. Märksa rohkem välke registreeriti tema sõnul Põhja-Lätis.

Kiitsak lisas, et äikesehooaeg algabki meil tavaliselt aprillis või mais, mõnikord aga isegi varem.

"Järgnevatel päevadel on samuti rünksajupilvi liikvel ega ole välistatud, et mõnest üksikust küpsemast pilverüngast kostub taas mürinaid. Õhumass muutub aga külmemaks ja sademeid on oodata nii vihma kui ka lörtsina. Kohati sajab ka lumekruupe – lumekruupe põhjustavad rünksajupilved. Nädalavahetus toob mõnele poole isegi lund," kõlas sünoptiku kolmapäevaõhtune prognoos, millele lisandus tõdemus, et kevad teeb oma trikke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles