Värska tähistab poolt sajandit kuurordielu

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Foto: Arved Breidaks / Lõuna-Eesti Postimees

Neljapäeval möödus 50 aastat Värska kuurortpiirkonna ametlikust asutamisest, mille tähistamiseks on eelolevaks aastaringiks kokku pandud terve sündmuste programm, teatasid korraldajad.

Kuurortaasta nimega «Värska kuurort 50» avatakse juunis, mil Setomaal stardib sündmuste jada, kus on ühendatud unikaalsed ravivõimalused ja ehe pärimuskultuur.

«Värska piirkond, varasem Lobotka vald on kuurortpiirkond ja mul on väga hea meel, et tänavune Seto kuningriik toimub 7. augustil Lobotkas. Kuurorti kuningriik on hea olemise paik nii seto rahvale kui kõigile meie külalistele,» sõnas Setomaa ülemsootska Rein Järvelill.

Kuurortaasta üheks tähtsündmuseks on septembri algusesse planeeritud rahvusvaheline konverents, lisaks on kavas siduda ka suuremad traditsioonilised sündmused, nagu Seto kuningriik, Sisevete festival ja Seto folk.

«Esimesena tuleb pähe tõsiasi, et kõik meie piirkonna inimesed elavad ju tegelikult kuurordis. Me ehk ei mõtle sellele igapäevaselt, aga kui 1970ndatel aastatel see paik välja valiti, siis tänu teatud unikaalsetele väärtustele,» ütles Setomaa vallavanem Raul Kudre.

Kuurortpiirkonna peamisteks tunnusteks on erilised klimaatilised tingimused, tervise turgutamiseks vajalikud loodusvarad ning oskus neid kasutada kasutamiseks. «Siit leiti sobilik ressurss kuurordi arendamise jaoks. Edasi hakati üles ehitama organisatsiooni, millest kasvas välja tänane Värska kuurortravikeskus,» sõnas selle juhataja Vello Saar.

Kuurortaasta läbiviimisesse panustavad nii Setomaa liit, vald, muuseumid kui ka ettevõtted ja organisatsioonid. Kuurortaasta tunnuslauseks on «Hüa olõmisõ kotus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles