Eesti metsadest on 35 aastaga kadunud 3,5 miljonit lindu (4)

Arved Breidaks
, reporter
Copy
Eesti Ornitoloogiaühingu juhataja Kaarel Võhandu sõnul vajavad kõik linnud pesitsusrahu ning on ebaeetiline minna ebameeldivate lindude pesi lõhkuma, kui neid saab eemal hoida ka muul viisil.
Eesti Ornitoloogiaühingu juhataja Kaarel Võhandu sõnul vajavad kõik linnud pesitsusrahu ning on ebaeetiline minna ebameeldivate lindude pesi lõhkuma, kui neid saab eemal hoida ka muul viisil. Foto: Kristjan Teedema

Inimesele võivad ühed linnud meeldida ja teised mitte, kuid see ei anna õigust ebameeldivate tiivuliste, näiteks vareste pesi lõhkuda, leiab Eesti ornitoloogiaühingu (EOÜ) juhataja Kaarel Võhandu.

Öeldakse, et linnulaulu on kevaditi metsas oluliselt vähem kui 1980ndatel aastatel. Kui palju on selles väites hinnangut stiilis «muru oli vanasti rohelisem» ja kui palju fakti?

Kahjuks ei ole linnulaulu vähemaks jäämine ainult tunnetuslik, vaid seda kinnitavad ka loendusandmete põhjal tehtud analüüsid. Nii EOÜ kui ka keskkonnaagentuuri tehtud arvutused näitavad, et Eesti metsades on lindude arvukus vähenenud umbes protsendi võrra aastas ehk ümardatult 50 000 haudepaari võrra aastas. 1980ndatega võrreldes on meil metsades seega linde umbes 35 protsenti vähem, see on 3,5 miljonit lindu.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles