Viirusenäitaja keeras Võrumaa reovees jälle punasesse

Arved Breidaks
, reporter
Copy
Foto: Tartu Ülikool

Võru linnas ja kolmes suuremas asulas sel nädalal võetud reoveeproovid näitavad taas koroonaviiruse laia levikut, kuigi alles nädal varem olid näitajad alanenud juba väga madalale tasemele. Valga ja Põlva maakonnas on näitaja nädalaga püsinud või langenud mõõdukale tasemele.

Nii Võru linna, Antsla, Rõuge kui Vastseliina reoveest võetud proovid näitasid viiruse laia levikut, kuigi veel nädal tagasi oli nii Võrus, Vastseliinas kui Antslas tase alanenud tasemele väga väike. Üksnes Rõuges oli nii eelmisel kui sel nädalal viirusekandjaid reovees punasel ehk laia levikuga tasemel.

Valga linnas, Tõrvas ja Otepääl on viiruse tase selle nädala proovide järgi mõõdukas. Sealjuures Tõrvas on eelmise nädalaga võrreldes langenud viiruse levik punaselt tasemelt mõõdukaks.

Paranenud on olukord ka Põlvamaal, kus nii Põlva, Kanepi kui Räpina reovees oli sel nädalal viiruse tase mõõdukal tasemel. Nädal tagasi oli nii Põlvas kui Kanepis viiruse levik reovee järgi laialdane ehk punases.

Uuringu juhi, Tartu Ülikooli antimikroobsete ainete professori Tanel Tensoni sõnul on vaatamata viirusekoguse valdavale vähenemisele jäänud Ida-Virumaa suuremad linnad siiski veel kõrgemate näitude juurde.  Samuti on viiruse hulk suur Tallinnas ja Viimsi-Muuga piirkonnas, Haapsalus, Pärnus, Tartus ja Võrumaal.

Tensoni hinnangul on praegune näitaja võrreldav ikka veel veebruari alguse seisuga. «Arvestades praegust üsna kõrget uute nakatumiste taset, läheb suurema muutuse saabumiseni ikka veel aega,» selgitas Tenson.

Reoveeproove kogutakse iga nädala alguses kõigis maakonnakeskustes, üle 10 000 elanikuga linnades ja vastavalt vajadusele ka väiksemates asulates. Suuremate linnade puhul kajastab proov ööpäeva jooksul puhastit läbinud vee olukorda, andes usaldusväärse pildi asula nakkustasemest. Väiksematest asulatest võetakse punktproove, mis näitavad olukorda proovivõtu hetkel. Punktproovid on kergemini mõjutatavad, mistõttu tuleks neid vaadelda pigem mitme nädala võrdluses kujunenud trendi hindamiseks kui hetkeolukorrast lõpliku pildi saamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles