Taastusraviarst soovitab tõusta toolilt nii tihti kui võimalik

Kristina Traks
Copy
«Tool pole kurja juur,» ütleb doktor Ragnar Viir. «Meis endis olgu tarkust igal võimalikul juhul oma istmik toolist lahutada.»
«Tool pole kurja juur,» ütleb doktor Ragnar Viir. «Meis endis olgu tarkust igal võimalikul juhul oma istmik toolist lahutada.» Foto: Erakogu

Aprilli alguses tutvustas kultuuriminister riigikogus spordiaruannet 2020, mis tõi välja palju muret tekitavat: lapsed on paksemad kui kunagi varem ja liiguvad aina vähem, eestimaalaste tervena elatud eluaastate arv kahaneb ning tulevased politseinikud jaksavad aina vähem kätekõverdusi teha.

Kõige selle valguses jagab Värska mudaravila rajaja doktor Ragnar Viir, kes on aastakümneid uurinud liikumise ja istumise mõju tervisele, üht imelihtsat terviseideed, millest on kasu kõikidel inimestel ja mis ei maksa mitte kui midagi. «Tõuse toolilt nii tihti kui võimalik,» ütleb ta.

See lausa banaalselt lihtne soovitus on eriti asjakohane praegu, kui paljud meist on aheldatud kodukontoritesse lõpututele Zoomi-koosolekutele ning meie lapsed ja nende õpetajadki kipuvad unustama, et ka veebitundide sees peaksid olema ühised sirutus- ja liikumispausid. Doktor Viir on uurinud just nimelt istumise mõju inimese tervisele ning jälgib ise väga kiivalt, et liiga kaua paigale ei jääks. Enam kui tunni kestnud intervjuu ajal liigub ta aina toas ringi ning aeg-ajalt sekkub jutuajamisse Viiru tirisev meeldetuletaja. «Mul kogu aeg ajamõõtja tiksub ja see jälgib, et ma liiga kauaks paigale ei jää,» ütleb doktor, kes käib 78. aastaringi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles