Lood meestest, kes aitasid Tšornobõlis päästa maailma

Sten Mahov
Copy
Praegu 69-aastane Rein Olep näitab pilti toonasest 33-aastasest Reinust. «Kui ma viis kuud hiljem koju sain, nägin fotodel hoopis teistsugune välja,» kirjeldas ta.
Praegu 69-aastane Rein Olep näitab pilti toonasest 33-aastasest Reinust. «Kui ma viis kuud hiljem koju sain, nägin fotodel hoopis teistsugune välja,» kirjeldas ta. Foto: Arvo Meeks

Sel nädalal möödus Ukrainas Tšornobõlis aset leidnud tuumakatastroofist 35 aastat. Nagu teistest toonastest liiduvabariikidest, saadeti Eestistki tuhandeid inimesi koletu õnnetuse tagajärgi likvideerima.

Praegu 69-aastane Põlva mees Rein Olep mäletab aset leidnud sündmusi väga selgelt, möödunud aegadest on tal ka rohkelt fotojäädvustusi. «Olen 70ndatest peale olnud harrastusfotograaf. Ka seal mõtlesin, et lasen fotoaparaadi järele saata, aga pakid tõenäoliselt otsiti läbi – ei tohtinud olla, ammugi siis kaasa võtta,» rääkis mees oma hobist. Ajapikku imbus aga laagrisse igasuguseid asju, aparaati sai laenata teistelt ajateenijatelt. Ühtekokku on tänaseks pika karjääri päästeametis läbinud Olep toonaseid hetki jäädvustatud kaheksale filmilindile.

Ühelapselisest perest pärit mees ei pidanud tollaste seaduste järgi üldse sõjaväkke minema, kordusõppustel jõudis ta enne katastroofipiirkonda saatmist käia kaks korda. Seal õpetati ta välja keemiaväeosa luurajaks. Sellised eriväeosad olid loodud relvajõudude sõjaliste operatsioonide keemiliseks toetamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles