Riik toetab Võru ja Valga tühjade hoonete restaureerimist

Tomi Saluveer
, reporter
Copy
Võrus uuendatakse Kreutzwaldi 52 aadressil olevat endist politseimaja 354 383 euro eest.
Võrus uuendatakse Kreutzwaldi 52 aadressil olevat endist politseimaja 354 383 euro eest. Foto: Tomi Saluveer / Lõuna-Eesti Postimees

Kultuuriministeerium toetab Euroopa Majanduspiirkonna ja Norra toetusprogrammist 2,8 miljoni euroga seitsme tühja hoone restaureerimist ja avalikku kasutusse võtmist kuues Eesti väikelinnas. Toetuse saavad ka üks Võru ja üks Valga hoone.

Võrus uuendatakse Kreutzwaldi 52 aadressil olevat maja 354 383 euro eest.

Tegemist on Võru linna vana politseimajaga, mis oli veel hiljuti müügis kinnisvaraportaalis KV.EE hinnaga 125 000 eurot. Kahekorruselise maja ehitusaasta on 1900. Kreutzwaldi 52/52a hoonetes asuvad erineva suurusega kontoriruumid, tualettruumid ja muud ruumid.

Valga vallavalitsus saab Kesk 19 aadressil oleva hoone korrastada 359 009 eurose toetusega.

"Taotlusvoorus otsiti projekte, mis võtaksid vanalinnade tühjad või alakasutatud majad uuesti kasutusse ja tooksid linnasüdametesse inimesi ja elu," ütles kultuuriministeeriumi muinsuskaitsenõunik Liina Jänes pressiteates.

"Sealjuures oli raha kasutamise tingimuseks, et hoone uus funktsioon peab olema avalik ja elavdama vanalinna. Mitmele majale leiti uus otstarve, millel on eeldus olla majanduslikult tasuv, ja mõni neist hooneist saab näiteks hooajalisest aastaringsesse kasutusse," lisas Jänes.

Vanade majade uuteks kasutusteks pakuti näiteks kunstiresidentuuri, nukuteatrit, muusikamaja ja -kooli, kaugtöökeskust, säästva renoveerimise infokeskust ja muinsuskaitse teabekeskust.

Samuti nähti nendes seltsimaja, käsitöökoda, õppekööki, muuseumi ning galeriid. Mitmel korral toodi välja soov rajada hoonetesse kas külalistemaja, kohvik, restoran, kauplus või siis nende kombinatsioon.

Toetust said Haapsalu, Kuressaare, Lihula, Paide, Valga ja Võru linna muinsuskaitsealade hooned, kusjuures Kuressaarest said toetust kaks projekti. Reisipiirangutele vaatamata oli mitmetel taotlejatel õnnestunud leida ka projektipartner Norrast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles