Eesliinitöötaja sai inimliku eksituse tõttu teist tüüpi vaktsiini

Mati Määrits
, reporter
Copy
Põlva haiglas vaktsineeriti neljapäeval kahe erineva  vaksiiniga. Foto on illustreeriv.
Põlva haiglas vaktsineeriti neljapäeval kahe erineva vaksiiniga. Foto on illustreeriv. Foto: Maarius Suviste

Põlva haiglas neljapäeval vaktsineerimas käinud eesliinitöötaja sai inimliku eksituse tõttu teise doosina Pfizer-BioNTech vaktsiini, kuigi oli esimese doosina saanud Astra Zenecat.

Põlva haigla juhataja Margot Bergmann tunnistas vahejuhtumit. «Vastab tõele, et eile toimus Põlva haiglas vaktsineerimine nii Astra Zeneca kui ka Pfizer-BioNTech vaktsiinidega. Vaktsineerimine toimus küll erinevates kabinettides, aga paraku juhtus kahetsusväärne eksitus ning tõepoolest sai nimetatud eesliinitöötajale süstitud teise doosina Pfizeri vaktsiini. Konsulteerisime kohe Põlva haigla infektsionistiga, samuti võtsime ühendust Tartu ülikooli kliinikumi infektsioonikontrolliteenistusega,» märkis ta.

Haiglajuhi selgitusel on tegemist küll erineva tehnoloogiaga vaktsiinidega, kuid inimese tervisele vahejuhtum ohtlik ei ole. «Eestis praegu vaktsineerimispõhimõtteid muudetud ei ole ning mõlemad doosid tuleb teha sama vaktsiini kasutades. Võtsime eile õhtul veel täiendavalt vaktsiini saanud eesliinitöötajaga ühendust ning andsime edasised suunised. Vabandame Põlva haigla poolt veel kord vaktsineeritud inimese ees ning oleme edasise osas valmis igakülgseks koostööks,» sõnas Margot Bergmann.

Põlva haiglas juhataja sõnutsi igapäevaselt vaktsineerimisi ei teostata. «Vaktsineerime vastavalt vaktsiinitarnetele ning tavalisel päeval teeme ühe päeva jooksul 50-100 doosi,» ütles ta.

Perearstide vaktsineerimisvõimekuse kohta haiglal andmed puuduvad. «Kuid kui vaadata maakonna vaktsineeritutega hõlmatust, siis on see üle 70-aastaste seas peaaegu 70%, mis näitab, et perearstid on teinud väga head tööd,» tunnustas Bergmann.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles