Tomi Saluveer: putukahotellid ja lilleniidud

Tomi Saluveer
, reporter
Copy
Tomi Saluveer 
Tomi Saluveer Foto: Arvo Meeks

Päikeseline ilm soosis tänavu kevadpüha tähistamist ning juba traditsiooniks kujunenud «Teeme ära!» talgutel pandi ametlikult kirja üle kahe tuhande talguteo, neist 250 Võru-, Põlva- ja Valgamaal. Talgud olid tänavu eelkõige perekesksed ja inimesi kutsuti üles järgima koroonareegleid.

Kevadtöid tegid kunagi töörahvapühaks kutsutud päeval ilmselt kõik, kellel aega ja tahtmist. Vähemasti jääb selline mulje, kui vaadata, kui innukalt osaleti talgutel hoolimata kehtivatest koroonapiirangutest, mida loodetavasti kõikjal ka jälgiti.

Kutsusime Lõuna-Eesti talgulisi tänavu üles saatma meile oma tegemistest fotosid ning tagasiside oli meeldivalt ulatuslik. Kokku saadeti Lõuna-Eesti Postimehele pilte peaaegu 30 talguteost.

Talgutegudest paistis sel aastal erilisena silma putukahotellide rajamine, kus lõid usinalt kaasa ka lastega pered ja lasteaiad. Näiteks Nõuni noortele räägiti hotelli rajamise ajal ka putukate toimetamistest: kes piniseb, kes sumiseb, kellele meeldib mätta alla pugeda, kes valib elukohaks võimalusel tammepuu või kes on õnnelik kivide vahel peidus olles.

Talgulised loodavad, et külvatud niidutaimed pakuvad peagi mitmekesist toidulauda lähedalasuvatele kodumesilastele.

Teine selle aasta märksõna oli lilleniit. Nii nagu paljudes teisteski kohtades, rajati ka näiteks Varstus põllumaa otsa väike ala, kuhu külvati Eesti niidutaimede seemneid. Talgulised loodavad, et seal sirguvad kodumaised niidutaimed pakuvad mitmekesist toidulauda lähedalasuvatele kodumesilastele. Samuti võiksid need meelitada ligi looduslikke tolmeldajaid ja teisi mutukaid.

Pilkuse talgulised läksid teeäärte ja külamaja ümbruse koristamisega nii hoogu, et prügi korjati isegi lapsekäru alla pakihoidjasse. Prügi koristamine tegi talgulised samas murelikuks, sest maha oli loobitud uskumatud rämpsuhunnikud. Rasina külas tee ääres koristasid aga puhtama Eestimaa eest võitlevad Heili, Dima ja Nicolas olmeprügi, millest enamik oli võsa varjus autos napsitanud kohalike meeste maha loobitud viinataara.

Koosolemise rõõmus – volbriöö, kevadpüha, talgud – ei tohiks siiski unustada ühiskonda endiselt painavat viirust. Kuigi nakatumiskõver on hakanud langema, võivad arvud väga kiiresti taas üles kerkida. Inimeste ohutunnetus on uuringu kohaselt koroonaviiruse leviku suhtes langenud eelmise aasta kevadsuvisele tasemele. Viirust on aga meie seas praegu toonasest palju rohkem. Ka terviseamet hoiatab, et haigestumise tase on jätkuvalt väga kõrge.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles