Kaardid jutustavad Valga kujunemislugu

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Valga muuseumis saab näha uut näitust.
Valga muuseumis saab näha uut näitust. Foto: Arvo Meeks

Eile avati Valga muuseumis näitus «Valga linn vanadel kaartidel». Ajaloolised maakaardid jutustavad loo Valga kujunemisest piiri- ja raudteelinnaks varasest keskajast tänapäevani. Kaartide juures on iga ajastu kohta selgitus toimunud muutustest, huvitavamad tähelepanekud ja iseloomustavad pildid.

Valga nime esmamainimine pärineb 13. sajandi teisest poolest, mõne allika andmetel 1266. aastast. Esimene detailselt kogu Valga linna territooriumi kujutav kaart koostati 1683. aastal. Näitusele on hilisematest kaartidest valitud linna kujunemist kõige paremini iseloomustavad 18.–20. sajandi kaardid. Näha on nii linnapiiride ja hoonestuse laienemine, samuti Eesti-Läti piiritõmbamisega linnalt äravõetud maa-alad.

20. sajandi teisest poolest on esindatud tolleaegsed generaalplaanid, mis ühelt poolt hämmastavad radikaalsuse ja grandioossusega, teisalt iseloomustavad nõukogude aja kohati kaootilist mõttelaadi.

Näitusega koos on linna veebikroonika saanud kaardirakenduse, mille abil on võimalik ajaloolisi objekte näha nii ajaloolistel kaartidel kui ka projitseerituna tänapäeva. Osa näitusel esindatud kaarte on valgalinn.ee veebis interaktiivselt sirvitavad.

Näituse koostas Valga muuseumisõprade seltsi juht, endine linnapea Kalev Härk. Kaardid on kogutud Eesti ja Läti arhiivide ja muuseumide fondidest, aga ka erakogudest. Mitme kaardi puhul aitas leidmisele kaasa Tõnu Raid. Nõu ja jõuga aitas kaasa Valga muuseum. Näitusematerjalide väljatrükkimist toetas Valga vallavalitsus.

Samuti näeb muuseumis Tartu loodusmaja mängulist näitust «Ma pole külaline, ma elan siin». 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles