Mati Määrits: pigem loobuks esikümne kohast

Mati Määrits
, reporter
Copy
Mati Määrits.
Mati Määrits. Foto: Kristjan Teedema

Ajal, mil terves Eestis leevendatakse piiranguid, on Põlva vald ootamatult tõusnud koroonajuhtumite arvu poolest viimatise seisuga terves riigis esikümnesse. Eriline ohumärk on asjaolu, et löögi alla on sattunud kolm tööstusettevõtet, kus igaühes on kümmekond nakatunut. Välistatud pole koguni ettevõtete tegevuse ajutine peatamine.

Kuidas nakatumiste ahel võimalikult tõhusalt läbi lõigata? Iseenesest on lahendused ju ammu teada: viiruse külge saanud peavad jääma isolatsiooni ning vältima igasuguseid kontakte, kui see vähegi võimalik on.

Aga kus peaksid nakatunud isolatsioonis olema? Seni teadaolevalt on vaid kaks isikut oma perest eraldunud: üks kolis ajutiselt tööandja külaliskorterisse, teine aga leidis ise sobiva lahenduse. Ülejäänud 30 viibivad aga endistviisi oma kodus ning isegi kui nad on eraldi toas, on risk, et ka lähedased haigestuvad, ülikõrge. Esimesed peresisesed nakatumised ongi Põlvamaa viirusepuhang juba kaasa toonud.

Paljudel põlvalastel või vähemalt nende sõpradel ja tuttavatel on maakodud, kus vajadusel võimalik eraldi olla. Ajutist peavarju Mammaste tervisespordikeskuses pakub ka Põlva vald. Miks siis mitte seda võimalust kasutada? Peaasi, et suudaksime viirusele piiri panna.

Eriline ohumärk on asjaolu, et löögi alla on sattunud kolm tööstusettevõtet, kus igaühes on kümmekond nakatunut.

Eriti paneb aga nördima Soomest saabunud isiku käitumine, kes Lõuna-Aafrika tüvega nakatununa ometigi isolatsiooni ei jäänud ja kelle tegevuse tõttu nakatus veel vähemalt kaheksa kaaskondset. Minna sünnipäevapeole teadmisega, et su koroonatest on osutunud positiivseks – see on lausa kuritahtlik ning väärib kindlasti vähemalt kopsakat rahatrahvi. Selles mõttes on isegi hea, et meil kehtivad ranged isikuandmete kaitse nõuded. Vastasel juhul võib mõtlematult käitunud nakkuselevitaja langeda haigusega kokku puutunud inimeste omakohtu alla.

Iseenesest sai ka Võrumaa koroonapuhang läinud aastal samuti alguse hoolimatusest. Kas me siis tõesti ei suuda millestki õppida?

Sellest nädalast on taas osaliselt avatud õppetöö koolimajades. Ma tõesti loodan, et õpilastel õnnestub hoolimata uutest nakkuskolletest mitmel pool Eestis vähemalt poolteist kuud taas tavapärasel moel õpinguid jätkata ning vahepealsel ajal tekkinud lüngad nii hästi kui võimalik täita.

Ja õiget, võimalikult väheste piirangutega suve paluks ikka ka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles