Vanaema, kes tuleb kõigega toime (4)

Arved Breidaks
, reporter
Copy
Pille Malkov on rajanud kolme haavapuu vahele platvormi. Seega on ta kui vanaema haavapuu otsas.
Pille Malkov on rajanud kolme haavapuu vahele platvormi. Seega on ta kui vanaema haavapuu otsas. Foto: Arvo Meeks

Sünnipäevaks kinkis Pille endale mootorsae, sest head tööriista läheb ühel Võrumaa vanaemal ju ikka tarvis, eriti kui parasjagu on käsil koobassauna või Piusa jõe kohale jäälinnu vaatlusplatvormi ehitamine. 30 aasta eest mehe ja nelja lapsega Tallinna kitsikusest Hinniala ürgsesse rüppe sukeldunud Pille Malkov (59) on siit ellu saatnud viis last ning õhutab nüüd poegi takka, et seitsmele lapselapsele tuleks juba kiiremini lisa, kellega iidsel linnamäel viikingeid mängida.

Kui muistsetel eestlastel oli oma paradiisiaed, siis tõenäoliselt asus see just siin – Hinnialal. Kitsuke roobastee siugleb läbi metsatuka alla orgu, kus lagendikul kössitava küla ühest korstnast tõuseb lootusrikkalt suitsu. Õhk seisab paigal, udutab hõredalt. Taamal kohiseb kevadine Piusa.

Vaikuse lõhestab otsekui maast kasvanud kiskja haugatus, mis sunnib külalise leplikuks ja lootusrikkalt läheneva matrooni poole vaatama. «Ta ei pure kedagi ja kui pureb, oled esimene,» ütleb Hinniala emand Pille, enne kui jõuame teretada.

«Sellel kohal on imeline vägi, siin muutud teiseks inimeseks. Sa ise ka muutud,» lausub Pille, kes näib teadvat, mida ta räägib. «Kõik, kes siia tulevad, saavad normaalseks.»

Ajal, kui Pille Malkov abikaasa Jaagu ning tollal nelja väikese lapsega püsivalt Hinnialal end sisse seadsid, keegi neid muidugi normaalseks ei pidanud. Loe edasi Pille lugu, kuidas perega koliti Tallinna 22-ruutmeetrisest ühetoalisest Kalamaja korterist Võrumaa sügavikku. Kirjutame kui suur summa eest toona talukoht koht soetati, kuidas pereema pidas õpetaja ja koolidirektori ametit ning kuidas uusmaakad rasketes oludes hakka said.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles