Täna on Euroopa päev

LEPM
Copy
Euroopa Liidu lipud.
Euroopa Liidu lipud. Foto: Reuters/ScanPix

Euroopa päeva puhul saab avastada Euroopat, jalutades erinevates Eesti linnades, mille keskväljakut kaunistab emadepäevale pühendatud lillevaip.

Euroopa Komisjoni energeetikavolinik Kadri Simson ütles tänasel Euroopa päeval, et Eesti seisab vähemalt sama tugevatel alustel, kui aastal 2004 ning Euroopa Liit tervikuna on möödunud 17 aasta jooksul kasvanud nii liikmeskonnas kui ka oma geopoliitilises mõjukuses. „Ma olen veendunud, et valdav enamus eestimaalasi peab meie kuulumist ELi endiselt üheks Eesti edu aluseks. Euroopa on koht, kus tegutsetakse Eestile omaste väärtuste ja eesmärkide alusel ning ka väiksemaid kuulates,“ lisas Kadri Simson.

Euroopa päev, 9. mai on tänavu ühtlasi emadepäev. Sel puhul kaunistab Haapsalu, Jõhvi, Kuressaare, Kärdla, Narva, Põlva, Pärnu, Tallinna ja Võru keskväljakut lillevaip – Euroopa päeva tähistamiseks sümboolselt ELi ja Eesti lipu värvides.

Täna keskpäeval kõlab Tallinna Jaani kiriku torni kellamängus Euroopa hümn – Ludwig van Beethoveni „Ood rõõmule“. Kellamängu saatel avavad kl 12 Vabaduse väljaku lillevaiba Euroopa Komisjoni energeetikavolinik Kadri Simson ja Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart.

Üle Eesti läheb lillevaipade kujundamiseks 20 000 potilille, mis sama päeva õhtul kingitakse naistele, kes on tööl kriisi ajal suure koormusega töökohtades nagu haiglad, päästekeskused, koolid ja lasteaiad, paljud neist ka emadepäeval. Lillekompositsioone saab imetleda hommikul kl 9st õhtul kl 18ni.

Lisaks saab üheksas Eesti linnas - Haapsalus, Jõhvis, Kuressaares, Kärdlas, Narvas, Põlvas, Pärnus, Tallinnas ja Võrus – kolme päeva jooksul (7.-9. mai) mängida Euroopa päevale pühendatud orienteerumismängu. Mängus saab osaleda nutiseadme rakenduse abil. Mängu eesmärk on kõndida läbi kõik kaardil näidatud Euroopa Liidu liikmesriigid ehk kontrollpunktid. Mängu läbijate vahel loosime kümme 300-eurost kinkekaarti puhkuse plaanimiseks Eestis või mujal Euroopas. Eile õhtuse seisuga oli mängu läbinud üle 1000 mängija.

Mis on Euroopa päev?

Euroopa päeva saame nimetada Euroopa Liidu sünnipäevaks. Sel päeval 1950. aastal pidas Prantsusmaa välisminister Robert Schuman Pariisis kõne (Schumani deklaratsioon), kus esitas idee asuda Euroopas tegema uut liiki poliitilist koostööd, mis muudaks sõja Euroopa rahvaste vahel mõeldamatuks. Ta nägi ette institutsiooni loomist, mis ühendaks ning juhiks söe- ja terasetootmist Euroopas.

1. mail 2021 möödus 17 aastat Eesti kuulumisest Euroopa Liitu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles