Noortekeskuse ajalooline hoone on plaanis üles vuntsida

LEPM
Copy
Valga avatud noortekeskuse perel on seoses oma hoone ülesvuntsimisega suured lootused.
Valga avatud noortekeskuse perel on seoses oma hoone ülesvuntsimisega suured lootused. Foto: Kunnar Rüsülainen

Valga vallavalitsus on välja kuulutanud hanke Valgas aadressil J. Kuperjanovi tn 9 asuva ehitismälestisele fassaadi, katusekonstruktsioonide ja ventilatsiooni restaureerimisprojekti saamiseks. Kui kõik läheb plaanipäraselt, tähendab see noortekeskuse hoonele, mida tuntakse ka Moreli maja nime all, uut võimalust.

Valga avatud noortekeskuse juhataja Maarja Mägi sõnul on see nii noortele kui ka maja töötajatele millegi väga oodatu ja olulise algus. „See on esimene suur samm, et lahendada praegused ruumiga seotud probleemid. Rääkimata sellest, et maja on silmailuks kõigile - nii linna külalistele kui valgalastele endile - ootame väga, et veel üks väärikas ja väga kaunis hoone linnas saaks korda tehtud.“

Vallaarhitekt Jiri Tintera nõustub, et Moreli maja on üks linna silmapaistvamaid mälestisi. „Koos Lõvipeadega maja, poiste ja tütarlaste gümnaasiumide hoonete, Saksa panga, Müllersoni maja ja Säde seltsimajaga on ka Moreli maja säilinud ajast, kui linn elas läbi oma „kuldhetke“. Kahekümne sajandi päris alguses linna jõukus kasvas kiiresti, hooned muutusid järjest suuremaks ja uhkemaks. Nende kavandamiseks palgati nimekaid arhitekte, kes tõid Valka sel perioodil Euroopas populaarse arhitektuurse stiili – juugendstiili“.

Tintera sõnul on juugendhoonete nii lai levik Valgas võrreldes teiste Eesti linnadega ainulaadne ja lisab linnaruumile omapära. „Moreli maja restaureerimisprojekti koostamine annab aluse hoone restaureerimiseks, mille käigus parandame seal paiknevale noortekeskusele tegutsemistingimusi ja taastame hoone kunagise hiilguse“.

Vallavanem Monika Rogenbaum lisas, et ajalooliselt Valgale väga väärtusliku maja päästmisega soovitakse noortele säilitada turvalist ja loovust toetavat tegutsemiskeskkonda. „Noortekeskuse maja oma avatud hoiaku, salapära ja soppidega on justkui Pipi Pikksuka kodu – sinna on tõesti oodatud kõik noored, kedagi ei lükata eemale ja kellegi mõtted pole sobimatud. Seal viiakse kõhklemata ellu lennukaid mõtteid, ei kardeta eksida või ebaõnnestuda“.

Rogenbaumi sõnul on noortekeskuses märgata pealehakkamist ja tegutsemistahet, mis peegeldab maja vaimu hästi.

Valga linna kahtlemata üks uhkem ja omanäolisim, möödunud sajandi alguses suursuguseks villaks ehitatud hoone oli omal ajal tuntud loomaarsti Adam Moreli kodu. Tohter pärandas villa testamendiga Eesti Vabariigile väidetavalt lisatingimusega: hoonet hakkavad kasutama lapsed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles