Autot tankides on võimalik anda panus metsa heaks (2)

Mati Määrits
, reporter
Copy
Ühe paagitäie tankimine toob Eesti metsadesse keskmiselt neli uut puuistikut.
Ühe paagitäie tankimine toob Eesti metsadesse keskmiselt neli uut puuistikut. Foto: Mati Määrits/Lõuna-Eesti Postimees

Tänu Alexela kogukonnaprogrammiga liitunud enam kui 7000 inimesele on Eesti metsadesse istutatud üle 140 000 puu, sh Lõuna-Eestis üle  21 000 puu.

Kogukonnaprogrammi projektijuhi Piret Mihkelsoni selgitusel panustab programmiga liitunud klient igalt tangitud liitrilt ühe sendi oma püsikliendi soodustusest puude istutamiseks ja midagi lisaks maksma ei pea.

"Piisab üksnes kogukonnaprogrammiga liitumisest ja enne tankimise alustamist kliendikaardi registreerimisest, et igalt kütusepaaki jõudvalt liitrilt läheks 1 sent puufondi. Programmiga liitunud inimesed saavad ise valida, millisesse maakonda nad soovivad lasta enda kogutud puud istutada. Istutustöid viivad läbi juba metsaühistud, kes valivad iga istutuskoha jaoks välja kõige sobivamad puuliigid. Puud istutatakse erametsaomanike metsadesse ja mittemetsamaadele nagu näiteks rohumaad ning kasutusest väljas olevatele põllumaadele," lausus ta.

AS Alexela tegevjuhi Aivo Adamsoni ütlusel on praegust tempot hoides võimalik taasmetsastada territoorium, mis on võrreldav vähemalt Prangli saare pindalaga, kuid hoogsa kasvu jätkumisel on positiivne mõju keskkonnale veelgi suurem. Ta lisas, et ühe paagitäie tankimine toob Eesti metsadesse keskmiselt neli uut puuistikut.

Vardi metsaühistu juhatuse esimees Taavi Ehrpais ütles, et Alexela algatatud programm on Eestis esmakordne. „Väärib tunnustust, et üks eraettevõte soovib nii mastaapselt panustada looduskeskkonna parendamisse. Paraku näeme liiga tihti, et looduse hüvesid soovivad kasutada kõik, aga kulud jäetakse vaid metsaomaniku kanda,“ sõnas ta.

Kogukonnaprogrammi eesmärk on istutada iga Eesti elaniku kohta vähemalt üks puu ehk kokku 1,33 miljonit istikut. Valgamaale on seni programmi toel istutatud 10 621, Võrumaale 5541 ning Põlvamaale 5193 puud.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles