VIDEOLUGU ⟩ Petseri Eesti eliidi hauad jõudsid virtuaalkalmistule

Arved Breidaks
, reporter
Copy
Seto instituudi juhataja Ahto Raudoja sõnul on lisaks Petseri luteri kalmistule kavas andmebaasi kanda ka teised kontrolljoonetagused kalmistud. Pilt on tehtud Obinitsa kalmistul.
Seto instituudi juhataja Ahto Raudoja sõnul on lisaks Petseri luteri kalmistule kavas andmebaasi kanda ka teised kontrolljoonetagused kalmistud. Pilt on tehtud Obinitsa kalmistul. Foto: Arved Breidaks / Lõuna-Eesti Postimees

Seto instituudis valmis esialgne andmebaas Petseri linna luteri kalmistul säilinud Eesti kodanike kalmude kohta, mis võib olla viimane katse päästa need ülematmisest.

«Kalmistule on maetud väga palju Eesti haritlasi, kes saadeti sinna vabariigi ajal tööle, aga see kalmistu on mõnes mõttes täbaras seisukorras,» rääkis Seto instituudi juhataja Ahto Raudoja.

Kui setod suudavad oma kontrolljoone taga asuvaid kalmistuid paremini korras hoida, siis Petseri luterlaste kalmistuga on läinud teisiti. On tehtud palju pealematmisi. Kokkuvõttes hävitab see mälestust Eesti riigist, mida sinna maetud inimesed kord Petserisse teenima saadeti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles