Tomi Saluveer: väikesed võidavad

Tomi Saluveer
, reporter
Copy
Tomi Saluveer 
Tomi Saluveer Foto: Arvo Meeks

Suve suursündmuste korraldajad on hooaja alguses teist aastat järjest seisus, kus seni, kuni pole jah-sõna öeldud, tuleb arvestada ei-ga. Vahe on ainult selles, et olukord vaktsineerimistandril paraneb ja järjekordi vaadates tundub, et ka Eesti elanikest võib peagi saada vaktsineerimisrahvas. Oodatud suursündmuste puhul on aga seis vilets, sest juba praegu on paljud eestvedajad nendest loobunud.

Võrumaa spordielu üheks tähtsündmuseks olev Sõmerpalu staadionikross jääb korraldaja Aivar Leoki teatel tänavu tõenäoliselt ära – juba teist aastat järjest. Juuli esimesele kolmapäevale plaanitud kross tooks raja äärde tuhandeid krossisõpru, kuid see ei mahuks enam praeguste piirangute raamidesse. Samuti ei soovi korraldaja võtta võimaliku nakatumiskolde teket oma hingele ega usu ka, et olukord võiks sügiseks nii palju muutuda, et sündmus edasi lükata.

Võhandu maratoni lükati sel aastal juba teist korda edasi: kõigepealt aprillist maisse ja nüüd juuni keskele. Seegi kuupäev on piirangute tõttu ikkagi küsimärgi all, sest maailma osavõtjaterohkeimale aerutamismaratonile saabub tavaliselt 2500 võistlejat umbes 1500 paadiga. Erinevalt Sõmerpalu krossist Võhandu maratoni kodulehel võistluse alguseni jäänud sekundid endiselt siiski tiksuvad. Nende kahe spordiürituse puhul on aga oluline vahet teha, et üks toimub piiratud staadioniringil, teisel on võistlejad hajutatud piki saja kilomeetri pikkust jõge.

Kui tuhandete inimestega suursündmuste korraldamine on kahtluse all, jätkub selle arvelt ehk rohkem publikut väiksematele ettevõtmistele ja üritustele, mida on siinses kultuurikalendris küllaga.

Siiski ei ähvarda Lõuna-Eestit oht suurüritustest täiesti ilma jääda. Valitsuselt on eriloa saanud mai lõpus toimuv Euroopa Kuldliiga meeste võrkpalli alagrupiturniir ning autoralli maailmameistrivõistluste sarja etapp Rally Estonia, mis stardib juuli keskel. Võru on tuntud võrkpallikants ja meie pallurite kogemused lähevad siinsetele inimestele korda. Rallirajad läbivad ka Põlva ja Valga maakonda, nii tuuakse võidusõit paljudele koju kätte. Tulu sünnib sellest kindlasti ka siinsetele majutus- ja toitlustusasutustele.

Küll aga jääb ära juuni lõpus Vastseliinas toimuma pidanud maarahva laat.

Kui aga tuhandete inimestega suursündmused on kahtluse all, jätkub selle arvelt ehk rohkem publikut väiksematele ettevõtmistele, mida on siinses kultuurikalendris küllaga. Nii et seadke ennast valmis tegusaks suveks: väikelaadad, külateatrite etendused ja külamuusikute simmanid, kontserdiküünid ja teatriaidad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles