Lõuna-Eesti keskväljakud näitavad end Veneetsia arhitektuuribiennaalil

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Võru linna keskväljak.
Võru linna keskväljak. Foto: Arvo Meeks

Sel nädalal avati 17. Veneetsia arhitektuuribiennaal, kus Eesti paviljonis saab näha näitust «Plats! Väärikas kahanemine». See keskendub kahaneva elanikkonnaga väikelinnade elukeskkonna kvaliteedi parandamisele ning näitusel on esindatud ka Lõuna-Eesti keskväljakud.

Eesti näituse kuraatorid on Valga vallaarhitekt Jiri Tintera ning Garri Raagmaa, Kalle Vellevoog, Martin Pedanik ja Paulina Pähn.

Näituse kuraatorite sõnul on rahvastiku kahanemise põhjused globaalsed, kuid tagajärjed lokaalsed. Üks viis, kuidas selle nähtusega võidelda, on keskenduda elukvaliteedi parandamisele ning kodukohatunnetuse ja -identiteedi tugevdamisele. Kvaliteetsel linnaruumil on selles võitluses väga oluline roll ning selle heaks saavad linnad ja arhitektid palju ära teha, selgitasid kuraatorid.

Näitus, kus peamine roll on videoesitlustel, keskendub EV100 arhitektuuriprogrammi raames valminud projektile «Hea avalik ruum». See on tähelepanuväärne näide kahanevate linnade linnaruumi sekkumisest. Väljapanekul saab videos näha ka Valgas Aasa tänaval asunud ja aastaid linnapilti rikkunud kortermaja lammutamist.

Eesti 100. aastapäeva puhul ellu kutsutud algatuse eesmärk oli anda 2020. aastaks uus nägu 15 Eesti linna keskusele ja avalikule ruumile. 2018. aastal valmisid Tõrva, Põlva, Valga ja Rapla keskväljak, 2019. aastal uuendati Võru ja Kuressaare keskväljak ning 2020. aastal valmisid Elva ja Rakvere keskväljak.

17. Veneetsia arhitektuuribiennaali teema on «Kuidas me hakkame koos elama?». Eri riikide kuraatoreid julgustatakse mõtlema, kuidas saaks arhitektuur lahendada üleilmseid probleeme, mis nõuavad ühist tegutsemist.

Maailma mainekam arhitektuurisündmus kestab kuni 21. novembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles