GALERII ⟩ Triatleedid pidasid Käärikul kevadist treeninglaagrit

Copy

Eelmise nädal lõpus kogunes üle 40 eri vanusegruppidesse kuuluvat Eesti triatlonispordi harrastajat moodsasse Kääriku spordikeskusesse neljapäevasesse treeninglaagrisse.

Kogenud treenerite juhendamisel ühistreeningutel osalenute suur eesmärk on võimalikult edukas võistlemine 7.–8. augustil rahvusvahelisel mainekal Tallinna Ironmanil ( 3,8 km ujumine + 180km rattasõit + 42,2 km jooks) või Tallinna Ironman70,3-l (1,9 km ujumine + 90 km rattasõit +21,1 km jooks).

«Ma olen kolm korda käinud kevadeti Hispaanias toimunud kahenädalastes treeninglaagrites. Eestis on kolm korda tehtud nädalalõppudel laagreid. Koduses Kääriku laagris olen esimest korda. Täna hommikupoolikul oli pikk rattatreening, läbisime 80 kilomeetrit: Kääriku-Otepää-Kanepi- Urvaste-Sangaste -Sihva -Kääriku keskmise kiirusega 30, 5 kilomeetrit tunnis,» rääkis kiiremat gruppi vedanud triatloniliidu president Margus Lepik. Pikaks rattatrenniks valis igaüks ise kolmest grupist endale sobivama tempoga sõidu.

Margus Lepik (52) on ise võistelnud paljudel väiksematel ja poolpikkadel triatlonidel ja ühel täispikal Ironmanil.

Tänavu ta ise Tallinna Ironmanidel ei võistle. «Oleme koos Ain-Alar Juhansoniga Sportlik Eesti MTÜ juhatuse liikmed. Ain on Tallinna Ironmani tegevdirektor. Koordineerin kogu Eesti suurvõistluse ettevalmistust ja ladusat toimumist. Selle hulgas ka varustuse ja võistlussümboolikaga esemete hankimist, majutust. Mullu oli koroona kiuste Tallinna Ironman ainus 2020. aastal maailmas toimunud raudmeeste võistlus. Korralduse eest saime kiidusõnu ja regamine tänavusele Ironmanile algas varakult,» selgitas Margus Lepik lõunapausi ajal.

Kadrinas elav Janek Trepp (48) oli teist korda kodumaises laagris. Esimese pika triatloni läbimise kogemuse sai ta 2015. aastal Saksamaal. Kokku on tal selja taga neli täispikka triatloni, nüüd on taas sihikul Tallinna Ironman. «Ma pean endale meeldivamaks alaks kolmest just jooksmist, sest jooksurajal tean, et varsti tuleb pikale kannatusele lõpp. Laagris saab treenerite juhendamisel lihvida oma tehnilisi oskusi päris tublisti,» muheles rattaringilt kaasa Kadri-Ann Jundast (50) tagasi ootav Trepp. Jundas, kel tugeva suusataja taust ja üle kümne aasta triatlonidel võistlemise kogemust, pedaalis treeningul Juhansoni grupis.

Raivo Tammel viies hooaeg

«Täna oli mõnus tugev rattatrenn, ilm soosis sõitu. Lõuna-Eesti kuppelmaastikul ka piisavalt väsitav,» möönis näitleja taustaga riigikogu liige Raivo Tamm (55). Ta liitus triatloni harrastajatega 2017. aasta alguses hea eeskuju saadikuna. Triatlonipisik on teda nii hullusti nakatanud, et ta jätkab ise innustunult treenimisi ja võistlemisi ning meelitab ka tuttavaid ja kolleege spordiradadele.

Tammel on selja taga viis tähtsat Ironmani. Alustuseks 2017. aastal poolpikk Otepää Ironman 70,3, järgmisel aastal juba täispikk Ironman Tallinnas, kus ujuti meres.

Üheks meeldejäävamaks elamuseks peab ta aga võistlemist kuulsal Hawaii Ironmanil (täispikk) 2019. aastal. Eelmisel suvel võttis Tamm Tallinnas koguni kahel päeval triatlonidel võistlemise ette. Nii individuaalselt poolpika kui teatrirahva tiimis rattaetapi (180km) sõitjana. Nüüdki treenib ta kahe võistluse nimel. Nii mulluse kolmiku Triin Ella, Raivo Tamm ja Tiit Kalaga Pika triatloni kui individuaalselt Tallinna Ironman 70,3.

«Tööpäevad riigikogulasena on olnud pikad ja haigestusin ka koroonasse, basseinid olid suletud. Olen saanud vähe trenne teha. Peale koroonat tunnen ka väsimust,» on Tamm veidi murelik. «Ega Nõmmelt Keila suunas rattatrenni tegemine pole nii raske, kui siinsel maastikul,» lisas ta. Rattaringil tehti Kanepis ka traditsiooniline jäätise ja coca-cola peatus.

Samas grupis pedaalis ka valgalanna Egle Teder. Lõunaeestlasena ja rattasõitu kolmest alast tugevamaks pidaval Tederil on rohkesti kogemusi koduselt maastikult ja paljudelt rattavõistlustelt. Mullu teenis ta oma vanusgrupi naistest parima triatleedi karika.

«Olen ikka kodustes laagrites osalenud. Tänavu ma Tallinna Ironman70,3-le ei lähe. Võistlen kodustel karikaetappidel ja treenimise peasiht on osalemine septembris Hollandis toimuval veteranide duatlonil,» nentis Põlvamaa spordihing, oma vanuseklassi edukam triatlonist Ilmar Tagel (79).

Esimest korda avavees

Koroonaepideemia on kõvasti kärpinud triatleetide ujumistreeninguid. Jahe vesi pole ka meelitanud kalipsodes avavees ujuma.

Nii mindigi reede hilisel pelelõunal kena päikese all õhinaga kalipsodes Kääriku järve Kekkose sauna kõrvale ujumistrenni. Vees oli juba +14 kraadi. Enne kui treenerid Liisa Kull, Marin Merisalu ja Maret Mets rahva ujumiseks vette lubasid, tuli teha treenerite juhendamisel korralik soojendus ja kuulata nõuandeid startimiseks, poideni ujumiseks ja vähem aega ja energiat nõudvaks finišeerimiseks. Poideks olid seekord vees Marin ja Maret. Ligi poolteist tundi harjutasid triatleedid vett kõrgelt kaarutades lustlikult erinevaid nippe.

Samal õhtul ootas spordiinimesi veel seminar, kus räägiti, kuidas paremini Tallinna Ironmanil esineda.

Järgmisel päeval ootas taas rattasõit Otepää ümbruses ja targa tegutsemise harjutamine Pühajärvel vahetusalas, rattalt jooksule.

Viimane laagripäev oli jooksutreeninguteks.

Laagris aktiivselt osalenud kinnitasid, et nad said teada palju tehnilisi võtteid ja nippe kõikidel aladel. Ühel meelel oldi, et korralik treenimine koos treeneritega lisas tugevasti motivatsiooni ja enesekindlust Ironmanil osalemiseks. Oluline roll oli ka ühise vaba ja veetmisel ja väga mugavatel tingimustel sportlaste majades.

«Mina olen võistelnud vaid ühel suuremal triatlonil. Mu sportlikud tegevused on nüüd veidi teises suunas, rattaretked looduses. Triatlonitiimis olen ürituse Tallinna Ironman turundusjuht. Täna olin rattaringil ühe grupi tempomeister,» märkis Haanja juurtega ja suusataja taustaga Ergo Kukk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles