LASTEKAITSEPÄEV ⟩ Mõelda tuleb nii laste tulevikule kui olevikule

BNS
Copy
Lapsed vajavad kaitset igal ajal. Pildil «Seltsimees laps» filmivõtted.
Lapsed vajavad kaitset igal ajal. Pildil «Seltsimees laps» filmivõtted. Foto: Arved Breidaks / Lõuna-Eesti Postimees

Lastekaitse Liit kutsub teisipäevasel lastekaitsepäeval mõtlema mitte pelgalt laste tuleviku üle, vaid keskenduma ka nende oleviku muredele.

«Tänase lastekaitsepäeva puhul soovime teha ühe suure tänukummarduse ennekõike lastele ning seejärel kõigile neid ümbritsevatele täiskasvanutele, kes annavad endast parima, et pilvitu lapsepõlv, mis on helge tuleviku nurgakivi, oleks üha rohkemate laste igapäevane reaalsus,» seisab Lastekaitse liidu pöördumises.

Liit märgib, et «lapsed on meie tulevik» on lause, mida tänapäeval kasutatakse palju. «See on õige, kuid nad pole pelgalt meie tulevik, vaid ka olevik. Lapsed on siin ja praegu, samal ajal, kui meie, täiskasvanud, teeme sageli nende tulevikku puudutavaid otsuseid nende enda arvamust küsimata ja arvesse võtmata.»

Üheks selliseks näiteks on riigi otsus kärpida laste huvihariduse rahastust. Nimelt langeb kinnitamist ootava riigieelarve strateegia järgi huvihariduse ja -tegevuse toetus uuel aastal 14,25 miljonilt eurolt 7,25 miljonile eurole.

«Kas pole kummaline, et vähendame seda, mis aitab natukenegi leevendada olukorda, kus Eestimaa õpilaste akadeemilised tulemused küündivad parimate hulka, ent meie lapsed on selle kõige juures statistiliselt õnnetud ning oma vaimse tervisega hädas?» kirjutas Lastekaitse Liidu noortekogu juht Triin Sooäär.

Lastekaitsepäeva tähistamine sai alguse 1925. aastal Genfis toimunud ülemaailmsel konverentsil. Kuigi mitmed riigid tähistavad lastekaitsepäeva erinevatel aegadel, on Eestis kinni peetud tavast tähistada lastekaitsepäeva juunikuu esimesel päeval. Lastekaitse liit alustas lastekaitsepäeva tähistamist enam kui 30 aastat tagasi.

1. juuni tähistamine lipupäevana toob esile lastekaitsepäeva sõnumi, laste heaolu ja kaitse väärtustamise meie ühiskonnas. ÜRO lapse õiguste konventsioon rõhutab vanemate kõrval riigi rolli lapse õiguste kaitsmisel ja arenguks vajalike tingimuste loomisel.

Riigikogu täiendas lipupäevade loetelu möödunud aasta 12. novembril, lisades sinna kaks uut lipupäeva – lastekaitsepäeva 1. juunil ja vanavanemate päeva septembrikuu teisel pühapäeval.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles