Tomi Saluveer: rõõm maaelust

Tomi Saluveer
, reporter
Copy
Tomi Saluveer 
Tomi Saluveer Foto: Arvo Meeks

Võrumaa naised said hakkama tänuväärse algatusega. Kadri Moppeli ja Aigi Youngi eestvedamisel ning Võrumaa arenduskeskuse toel on valminud piirkonna elamusteenuseid koondav internetiportaal kylas.ee. Veebileht on mõeldud nendele turistidele, kes ehk Suure Munamäe otsa juba korduvalt roninud, kuid kohalikule hobimesinikule külla pole sattunud.

Mõte on aktiveerida inimesi maapiirkonnas, kus töökohti pole kuigi palju, aga kuhu turistid igal aastal meeleldi tulevad. Väikeste elamuste pakkujad saavad nii võimaluse näidata oma ettevõtlikkust ja oma tegevusega raha teenida. Kogu piirkond aga võidab turistide arvu kasvu pealt.

Tundub kasulik mõlemale poolele. Siinsed elanikud ei hoia oma teadmisi ja oskusi endale, vaid teenivad sellega lisaraha. Õnnelik on ka klient, kes maal ringi sõidab ja midagi uut kogeda soovib. Teenusepakkujate seas ei ole seejuures mitte ainult noored, vaid ka eakad inimesed.

Siinsed inimesed ei hoia oma teadmisi ja oskusi endale, vaid teenivad sellega lisaraha. Õnnelik on ka klient, kes maal ringi sõidab ja midagi uut kogeda soovib.

Interneti teel asjaajamisel on veel üks eelis. Klientidelt silmast silma tasu nõuda on paljudel üsna ebamugav – kohalik elanik tahab küll hea meelega oma hobi või tegevust tutvustada, aga pole tihanud selle eest raha küsida. Internetis käib arveldamine aga kusagil hoomamatus kauguses. Nii jääb ära ebameeldiv raha küsimine.

Selliste miniteenuste pakkumise puhul on põnev ka rahastus. Kui naabrimehe käest hinna kohta nõu küsida, ütleb ta niikuinii, et oled «ullis lännü» (võru keeles «hulluks läinud»). Teenuse hinda tasub pigem küsida näiteks mõne Tallinnas elava lapse sõbranna käest. Kui neile tundub hind mõistlik, ongi see järelikult just selline, mille eest klient seda teenust reaalselt ostma oleks valmis.

Taoline vahendusportaal pole ei Eestis ega maailmas laiemalt midagi erakordset. Küll on aga eriline võimalus Lõuna-Eesti tagasihoidlikel inimestel oma teenuste haldamisega eesti keeles ise internetis hakkama saada. Portaalis on elamuste pakkujaid praegu paarkümmend, kuid lehekülg on ju alles mõne päeva avatud olnud. Loodetavasti on tubli ettevõtmine jätkusuutlik.

Koroonakriis on teinud vastavatud veebilehele mõnes mõttes teene, sest arvatavasti näevad eestlased veel üht suve, mil tooni annab eelkõige siseturism. Kui eelmisel aastal löödi võrreldes varasemate aastatega Võrumaal üle kõik külastusrekordid, siis tänavu võib oodata sama. Sel aastal on aga põnevad tegevused lihtsamini leitavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles