Kunst teeb Võrus endale ruumi

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Stella Mõttuse sõnul on Võru suurte galeriide kõrvale tarvis ka üht väiksemat.
Stella Mõttuse sõnul on Võru suurte galeriide kõrvale tarvis ka üht väiksemat. Foto: Arved Breidaks

Võrus kaks ja pool aastat tegutsenud loomemaja Liiva-ATE plaanib suve hakul oma tegevust laieneda, avades maja esimesel korrusel stuudio-poe ning keldrikorrusel uue galerii.

Kui kogu senise tegutsemisaja on Liiva-ATE asunud Liiva 11a maja teisel korrusel, siis nüüd on loomeinimestel plaan vallutada ka osa maja esimesest korrusest.

Juuni alguses avatakse endises garaažiboksis ligi 60m² stuudio-pood, kus saab korraldada erinevaid töötubasid, koolitusi, kultuuriüritusi, koosolekuid, avalikke ja privaatseid sündmusi. Ruumil on ka keldrikorrus, kus saab olema väike 40m² kaasaegsele kunstile suunatud galerii Kanal.

«Teatud mõttes oli teisel korrusel toimetades meie arengul lagi ees. Oleks tahtnud igasuguseid põnevaid asju ette võtta, aga füüsiliselt polnud nende ideede rakendamiseks ruumi,» rääkis Liiva-ATE programmijuht Eleriin Seim. «Paljud töötoad toimusid meie ühiskasutatavas toas, kuhu mahtus korraga mõnusalt toimetama vaid 7-8 inimest. Esimesele korrusele planeeritavasse stuudio-poodi mahub inimesi aga vähemalt kaks korda rohkem. Ruum on palju avaram ja tänu rohkele loomingule seintel, kindlasti ka kõvasti inspireerivam.»

Keldrikorrusele loodava galerii jaoks on paika pandud juba esimese poolaasta näituseprogramm, millest võtab osa viis tuntud kunstnikku.

«Võrus on küll olemas Võru linnagalerii, kus suurtes ruumides eksponeeritakse tavaliselt maalikunsti, ja Vana-Võromaa Kultuurikoda, kus samuti suured ruumid eeldavad palju töid, et pinda ära katta, aga Kanal galerii eristuks neist kitsa ja pimeda projektiruumi mõttes, mis laseks kunstnikel rohkem eksperimenteerida, tuues näitusele näiteks kasvõi ainult ühe töö või video,» ütles galerii Kanal eestvedaja Stella Mõttus.

«Nii nagu ka paljudes teistes valdkondades, on kultuurimaastikul olnud pikka aega kõle vaikus. Tulevik paistab aga helge ja kui positiivsest küljest vaadata, siis on see viimane aasta olnud suurepäraseks tõestuseks, et meie kogukond siin Liiva-ATEs on piisavalt tugev, et ellu jääda ka raskematel aegadel. Olemegi seda vaikuseperioodi kasutanud ära uute plaanide tegemiseks ja meil on väga-väga suur usk sellesse, et suudame Võru linna kultuuriellu veel palju juurde anda,» lisas Liiva-ATE üks eestvedajaid Kristel Onno.

Projekti eestvedajad koguvad Hooandja keskkonna kaudu rahastust, kuhu saab iga soovija kuni 11. juunini õla alla panna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles