Põlva paisjärv asendub mudaväljaga

Arved Breidaks
, reporter
Copy
Põlva järv, mille veetase on tublisti alanenud. Paadisillad on kuivale jäänud ning kallaste ääres vaatab vastu muda. Siiski on veel vett järves omajagu ja selle tase alaneb aegamööda.
Põlva järv, mille veetase on tublisti alanenud. Paadisillad on kuivale jäänud ning kallaste ääres vaatab vastu muda. Siiski on veel vett järves omajagu ja selle tase alaneb aegamööda. Foto: Arvo Meeks

Põlvas 1. juunil alanud paisjärve veetaseme alandamine on nädala ja paari päeva jooksul andnud juba silmaga nähtava tulemuse. Taanduv veepiir on paljastanud mitte ainult järvepõhja settinud muda, vaid ka üksjagu prügi.

Viimati lasti paisjärv allavoolu 1994. aastal ning paisutati uuesti üles sajandivahetuseks, mistõttu on eeskätt noorematele põlvakatele tegemist esmakordse kogemusega, kus järv kogu linna silme all lihtsalt minema voolab.

Põhjus, miks Orajõe ürgorgu rajatud paisjärv sel suvel tühjaks tehakse, on järve väljavoolul asuva silla esmaspäeval alanud remont, mida pole täis järvega võimalik teha.

Keskkonnaameti kehtestatud nõude järgi võis järvepinda alandada kuni 30 sentimeetrit ööpäevas. Seniste arvestuste järgi peaks järv veest tühjaks voolama jaanipäevaks. Orajõe ürgoru põhja jääb voolama jõgi.

Eelmisel nädalal paisjärve saarele ujunud kohalik noormees teadis rääkida, et kõige sügavamas kohas oli vesi siis ulatunud talle rinnuni, kuid jalad vajunud põlvist saadik põhjamutta.

Muda jääb sel suvel järvepõhjast välja vedamata. Vallavalitsus loodab selle töö ette võtta paari aasta pärast, mil järv uuesti tühjaks lastakse. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles