Valgamaal langes temperatuur alla - 30 kraadi

Jaan Rapp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakase looming Pedeli jõe ääres
Pakase looming Pedeli jõe ääres Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Pakane pitsitab endiselt Eestimaad ja üha rohkem. Põlvamaal Piigaste ilmajaamas mõõdeti täna hommikul -32,9 kraadi. Nii külma õhutemperatuuri ei ole ilmajaamad sel talvel veel registreerinud.

"Ametliku rekordina see kirja ei lähe," lausus siiski Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi (EMHI) valvesünoptik. See on tema sõnul nii, kuna tegemist on automaatjaamaga. Automaatjaamadest registreeris väga külma temperatuuri ka Korela ilmajaam, kus mõõdeti hommikul -32,4 kraadi.

Valgamaal Tahevas paiknevas automaatjaamas mõõdeti hommikul kella kaheksa ajal -30,6 kraadi, Tartumaal Reolas aga -28,9.

Ametlikult oli täna hommikul kõige madalam temperatuur -28,7 kraadi Võrus, kuid selles ei olevat sünoptiku sõnul midagi erakordset. Valgas oli hommikul -27,8 kraadi, Tartus -25,4, Pärnus -23,9, Narva-Jõesuus -20,6, Türil -23,5 kraadi. Harku ilmajaam näitas -21,3 kraadi.

Otepääl ja Tehvandil oli sel ajal portaali Ilm.ee andmetel - 25 kraadi.

Tuulekülma poolest kuulus aga Valgale EMHI andmetel täna ennelõunal suisa esikoht. Kella 11 ajal oli aga näitaja Valgas suisa - 34 kraadi. Võrus oli tuulekülma - 33, Kihnu saarel aga - 32 kraadi. Kaks tundi hiljem oli Valgas tuule-külma indeks - 29 kraadi.

Täna puhub EMHi prognoosi järgi Eestis tugev idatuul. Temperatuur on -16 kuni -23 kraadi.

EMHI sünoptik Taimi Paljak kinnitas täna hommikul, et ööl vastu homset langeb õhutemperatuur kuni  -27..-32 kraadi. Samasugune temperatuur võib püsima jääda homme hommikuks. Homme päeval peaks olema saartel -14..-17, mandril -19..-25 kraadi.

Pühapäeval jääb EMHI kinnitusel ülekaalu kõrgrõhkkonna mõju. Ilm on sajuta ja selgineva taeva all võib õhutemperatuur langeda erakordselt madalale. Külma tuleb ööl vastu pühapäeva -30..-35 kraadi, Virumaal võib termomeeter näidata kuni -37 kraadi. Päeval on mandril 19-24, saartel 11-15 kraadi külma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles