Kuu tuleb Päikese ette

Taavi Niittee
, Tõrva Astronoomiaklubi liige
Copy
Selline võiks neljapäevane päikesevarjutus tipphetkel välja näha teleskoobis. Foto Päikesest on tehtud 30. mail 2021 ning sellel on näha ka mõned pisikesed päikeseplekid, mis on neljapäevaks liikunud Päikese paremasse serva või sootuks kadunud. Loodetavasti on selleks ajaks tekkinud mõni uus juurde.
Selline võiks neljapäevane päikesevarjutus tipphetkel välja näha teleskoobis. Foto Päikesest on tehtud 30. mail 2021 ning sellel on näha ka mõned pisikesed päikeseplekid, mis on neljapäevaks liikunud Päikese paremasse serva või sootuks kadunud. Loodetavasti on selleks ajaks tekkinud mõni uus juurde. Foto: Taavi Niittee/ Tõrva Astronoomiaklubi

Homme saab näha haruldast vaatepilti: päikesekettast hammustatakse aeglaselt välja ringikujuline tükk.

Tegu on rõngakujulise päikesevarjutusega, mida Eestis täielikult näha ei saa. Näiteks Võrus on tipphetkel kaetud 21 protsenti Päikesest ning Tallinnas 25 protsenti. Varjutus algab Eesti südamest Paidest vaadates kell 12.54, saavutab maksimumi kell 14.05 ja lõppeb kell 15.14. Sõltuvalt täpsest asukohast on alg- ja lõppaeg Eesti piires paari minuti võrra nihkes.

Palja silmaga päikest jõllitada ei tasu. Veel halvem oleks seda teha tavalise teleskoobi või binokliga: tulemuseks oleks peaaegu kindlasti jäädav nägemiskahjustus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles