Tugilas saab olla koolist ja kõigest muust eemal

Kristina Pihlapuu
Copy
Võru Tugila spetsialist Christiana Vaher nendib, et väga oluline on saavutada iga noortekeskusse tulijaga usalduslik kontakt.
Võru Tugila spetsialist Christiana Vaher nendib, et väga oluline on saavutada iga noortekeskusse tulijaga usalduslik kontakt. Foto: Kristina Pihlapuu

Võru noortekeskuse Tugila spetsialist Christiana Vaher ja sealsed noorsootöötajad tegutsevad selle nimel, et noortekeskus oleks koht, kuhu saab tulla nii rõõmu kui ka murega.

Kuigi maja suveks kinni läheb, jätkuvad tegevused värskes õhus.

Millega te põhiliselt tegelete?

Tugila spetsialistina tegelen peamiselt nende noorte aitamisega, kes on vanuses 16–26, kuid ei tööta ega õpi. Aga kuna ma olen siin kohapeal iga päev, abistan ka nooremaid, kes siin on.

Millised noored siia eelkõige tulevad?

On probleemseid ja on ka väga tublisid noori. See ei vasta tõele, et noortekeskuses käivad ainult probleemsed lapsed ja need, kes vajavad tähelepanu. Olenevalt sellest, mis meil neile parasjagu pakkuda on, tuleb ka sihtgrupp.

Kuidas nad siinsete tegevuste kohta infot saavad?

Eks nad levitavad infot omavahel, aga meie töötajad käisid enne koroonat ka koolides end tutvustamas. Osaleme mitmesugustel linnaüritustel, et noortega tuttavaks saada ja meie tegevustest rääkida. Nii nad tulevad ja kui tavaliselt üks tuleb, on tal ka sõbrad kaasas. Üldjuhul neile meeldib siin.

Millised ootused neil on?

Kõige tähtsam, et nad teavad: nad on siia alati oodatud. Neil on siin põnev ja samas saavad nad olla rahus, koolist ja kõigest muust eemal.

Milliseid tegevusi pakute?

Pakume aktiivseid ja arendavaid tegevusi, mitmesuguseid turniire ja üritusi, aga ka tuge ja seltskonda. Kõike, mida peab ühele noorele pakkuma. Pisemad võtavad osa eelkõige igapäevategevustest: mängud, väljasõidud, turniirid ja kokandusring. Suuremad tulevad tavaliselt siis, kui on midagi toimumas: mingid suured üritused või ettevõtmised. Aeg-ajalt leiab neid siit ka piljardit või arvutimänge mängimas.

Kuivõrd oluline roll noortekeskusel väikses kogukonnas on?

Tänu noortekeskusele on lastel ja noortel hästi palju võimalusi saada osa mitmekesistest üritustest vabatahtlikuna, lüüa kaasa linnaüritustes ja muudes ettevõtmistes. Nii jõuab nendeni palju tegutsemisvõimalusi, nii rahvusvahelisi kui ka Eesti või lihtsalt oma kodukoha piires.

Kas laps või noor võib teie juurde tulla ka oma murega ja olla kindel, et leiab tuge?

Kindlasti! Püüame alati noori aidata ja vajadusel pöördume vastavate spetsialistide poole, kes temaga edasi toimetavad, kui ta seda soovib ja vajab.

Kõige tähtsam, et lapsed ja noored teavad: nad on siia alati oodatud. Neil on siin põnev ja samas saavad nad olla rahus, koolist ja kõigest muust eemal.

Kui palju teil selliseid kogemusi on?

On ikka. Abivajajaid leidub igal pool ja alati. Kevaditi on eriti aktuaalne teema koolidesse sisse saamine. Aasta ringi agamõjutab noori vanemate kiire elutempo ning sellest tingitud tähelepanupuudus. See on vaimsele tervisele suur koorem.

Kuidas taolistes olukordades toimite?

Püüan noorega kontakti saada – kas tegevusi pakkudes või temaga suheldes ja vesteldes ning siis samm-sammult hakkame neid probleeme või murekohti lahendama. Kõige tähtsam on saavutada usaldus.

Kas hoiate nendega ka hiljem kontakti?

Jah, mõnega suhtlen siiamaani. Rõõm on näha, kuidas pärast mingeid koolitusi või ettevõtmisi on mõni täiesti edukaks saanud. Olen toonud neid isegi eeskujuks teistele. Nad on käinud meie töötubades rääkimas ja suhtlemas. Seega kindlasti hoian nendega kontakti.

Kes siia tuleb, see üldjuhul ka meie perre jääb. Ja kui lähevadki hiljem kuskile teise linna elama, siis kodukandis kohtudes ikka tervitavad ja räägivad, kuidas neil läheb. Kindlasti tulevad nad noortekeskuse sünnipäeval õnnitlema. Linnaüritustel oleme telgiga väljas ja meie kohviku juurde ikka koondub neid, kes on siin varem olnud. Otseselt üritust meil endistele Tugilas käijatele pole, aga alati ootame neid külla.

Ka uusi huvilisi tuleb pidevalt juurde. Info liigub sõbralt sõbrale ja pisemad tulevad alati peale. Kooliastujad tulevad uudistama – sellest vanusegrupist on küll palju uusi.

Kuidas pandeemia teie tegemisi mõjutanud on?

Alguses mõjutas väga. Noored ei saanud aru, kas Tugila on kinni või lahti – kord nii ja kord naa. Kuid nüüd on nad jälle tagasi ja tundub, et huvi ei ole kadunud. Kõik ootasid pikisilmi, kuni tegevused jälle pihta hakkavad. Nüüd siis küll õues, sest Tugila läheb suveks kinni. Siis on noorsootöötajad Võru rulapargis olemas, kus üks neist õpetab tõukerattasõitu. Samuti toimetavad nad rannas ning lähevad sinna, kus noored parajasti on.

Kuidas külalisi valite?

Lähtume sellest, kes lastele parasjagu meeldib või keda ja mida nad sooviksid siin näha. Püüame tuua noorteni seda, mida suure linna rahvas saab võib-olla hõlpsasti, aga väikelinna oma mitte. Samuti kutsume valdkondlikke spetsialiste, kes räägivad näiteks vaimse tervise või küberkiusamise teemal. Kutsume ka kuulsusi, eriti meelsasti kuulataksegi just tuntud inimesi.

Viimati käis meil külas näitleja Inga Lunge, aga see sattus pandeemiaaega ja kuulajaid oli väga vähe. Lunge on ju tuntud ka kui kalastushuviline ja ta käiski siin oma hobist rääkimas. Ta oskab väga hästi rääkida ja on tegelikult ka hea koolitaja.

Keda ja mida lähitulevikus oodata on?

Noortekonverents Paragrahv on tulemas 10. septembril Kandles, kus astub üles bänd 5Miinust. Siis on Võru Jam – artist veel selgumas. Tulemas on väga ägedaid kohtumisi nii kuulsuste kui ka teiste põnevate inimestega, nii et tasub jälgida sotsiaalmeediat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles