Näitus meenutab taasiseseisvumise aegu

LEPM
Copy

Valga linnas avati neljapäeval näitus „Tähelepanu! 1991! Start!“. Kaheksa Eesti muuseumi ühisnäitus keskendub Eesti Vabariigi taasiseseisvumise 30. aastapäevale.

Näitus meenutab pööraseid 90ndaid ja uurib, millised teemad on läbi kolme aastakümne olnud aktuaalsed. Nii saame teada, kas eestimaalaste tollased unistused täitusid.

Näitusel küsitakse, kuidas tajusid muutusi Eesti erinevate paikade inimesed? Millised uued poliitilised ja majandusolud nõudsid kohanemist? Paljudes piirkondades tööd andnud üleliidulised ettevõtted lõpetasid tegevuse, samas kadusid ka piiritsoonid ning avati suletud linnad.

Inimeste ootused, unistused, aga ka hirmud olid seotud tol hetkel suure tundmatuga – iseseisvuse taastanud Eesti Vabariigiga. Ei teatud veel, kas ja kui siis milliseid raskusi tuli uues ja uuenevas ühiskonnas hakkamasaamiseks ületada. Teisalt oli ka suurte lootuste aeg. Igaühel oli oma unistuste Eesti Vabariik ehk kõik ootasid iseseisvusest oma ideaalriigi sündi.

Näituse üks kuraatoritest Marju Rebane lisab: «Sportlik pealkiri näitusele on tulnud sellest, et Eesti Vabariigi taasloomisel 1991. aastal läks näitlikult tohutuks sprindiks, äkitselt oli meie rahvas justkui paisu tagant vabaks saanud. Tundus justkui kõik teed oleksid valla, samas aga konkreetset rada kui sellist ette antud ei olnud. Näitusel ei keskendu meie meeskond ainult 30. aasta tagustele augustikuu sündmustele, mis on ilmselt kõigil meeles, vaid rõhk on kogukondlikul tasandil, vaadates Tallinnast kaugemale.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles