Räpinas minnakse täna üle piiri

LEPM
Copy
Olga Einasto
Olga Einasto Foto: Erakogu

Räpinas Koiva maja pargis (Jõe 4) toimub täna õhtul esimene kontsert kultuuriõhtute sarjas „Kolm korda üle piiri“, kus muusika kõrval pannakse erilist rõhku keskkonnahoiule.

Igal suvekuul toimub üks sündmus, kus osaleb kultuuritandem, kus üks osaline on Eestist ja teine Eesti naaberriigist. Kontserdisarja jooksul käiakse kolm korda ülekantud tähenduses üle piiri kolme naabri juures: Venemaal, Lätis ja Soomes. Samas kultuuri mõttes minnakse samuti igal kolmel kontserdil üle piiri – üle eesti kultuuri piiri, luues sellises vaimses kohtumispaigas uusi elamusi kõigile osalejatele.

Sari korraldatakse lähtudes keskkonnahoidliku sündmusekorralduse põhimõtetest: kontserdil on kättesaadav tasuta puhas kraanivesi, esmakordselt Räpinas pakutakse  jooke korduvkasutusega panditopsidest, kuuma joogi huvilistele on oma topsiga leti juurde minnes soodustused ning korraldajad annavad külalistele laenuks või kingiks miniprügikasti, mis mahub taskusse. See on mõeldud ennekõike suitsukonide vahepeatuseks enne prügikasti, kuid sinna võib ajutiselt panna ka muud prügi. Miniprügikast on korduvkasutatav ja ümbertöödeldav.

17. juunil toimuval esimesel kontserdil tutvustavad oma koostöö vilju Elmet Neumann Eestist ja Olga Einasto, kes on sündinud Venemaal Ohhoota mere ääres Magadanis, polaaröö, kullakaevanduste ja virmaliste linnas, ning kasvanud Moskvas.

Elmet Neumann ütleb enda kohta, et on mees nagu orkester, kes on valmis tegema muusikat nii kuulamiseks kui tantsuks. Kitarristina on ta mänginud erinevates kooslustes. Koostöö Olga Einastoga sai alguse aastaid tagasi seoses kirjandusfestivaliga Prima Vista. Räpinas on nad esinenud ka varem, kui 2017. aastal oli kuulajate rõõmuks kavas Bulat Okudžava laulude õhtu.

Olga Einastol on doktorikraad meedia ja kommunikatsiooni alal ning igapäevaselt töötab ta Tartu ülikooli raamatukogus teenindusjuhina. Muusika ja laulmine on olnud tema elus alati tähtsal kohal – lastemuusikakoolis õppimisest saadik. Koos Elmet Neumanniga pakuvad nad seekord kava, milles vaheldub eesti ja vene keel ning muusika.

15. juuli toimuval teisel kontserdil on plaanis tutvustada Eesti-Läti ühistöö vilju. Esinema on plaanitud Riia Ülikoolis läti keelt ja rahvaluulet õppinud eestlanna, kandle-, toru- ja parmupillimängija Leanne Parbo koos viiulimängija ja laulja Lauma Bērzaga Lätist.

12. augustil, viimasel sarja kontserdil, on käes kolmanda naabri Soome kord. Esineb Rõuge juurtega Maimu Jõgeda, kes on õppinud rahvamuusikat Soomes Sibeliuse Akadeemias ning kutsub endaga koos musitseerima kandlemängija ja laulja Senni Heiskaneni.

Tasuta kontsert algab kell 19. Sündmuste sarja toetavad Räpina Kultuurkapital, Eesti Kultuurkapital ja Eesti Rahvakultuuri Keskus (regionaalse kultuuritegevuse toetusprogramm).

Elmet Neumann
Elmet Neumann Foto: Erakogu
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles