Saabuv kuumalaine muudab teed pigiseks

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Eesti meistrivõistlused maanteerattasõidus eraldistardist Lüllemäel.
Eesti meistrivõistlused maanteerattasõidus eraldistardist Lüllemäel. Foto: Arvo Meeks / LEPM

Lähipäevade kuum ilm, mil temperatuur võib tõusta üle 30 kraadi, muudab teed pigiseks ning kohati libedaks ja nõuab juhtidelt suuremat tähelepanu ning arvestamist kaasliiklejatega.

"Palun kõigilt liiklejatelt lähipäevadel liikluses olles erilist tähelepanu ning keskendumist! Seekord tulevad pühad koos kuumalainega. Selleks, et me turvaliselt sihtkohta jõuaksime, peame andma kõik oma panuse," rääkis transpordiameti maanteehoiuteenistuse direktor Raido Randmaa.

"Ärme tegele roolis olles kõrvaliste asjadega ning jalgsi liigeldes veendugem, et autojuhid meid märkavad. Märgates teel olles ohtlikult pigiseid teelõike või mõnda muud liiklusohutust mõjutavat tegurit, andke sellest palun teada telefonil 1247."

Kuumalaine suurimad mõjud teedele on seotud pinnatud teelõikudega, kus kuumuse mõjul imbub bituumen pinnale. Keskmise ja suurema raskeliikluse osakaaluga teedel võib tee sõidujälgedes hakata "higistama". Probleeme on rohkem suurema koormusega ristmikel. Eriti keeruline võib olukord olla asulates, kus "higistavat" teed peavad ületama jalakäijad.

Nii tee-ehitajad kui ka teehooldajad, kelle haldusalasse taoline teelõik jääb, on puistamas teedele sõelmeid ja liiva, et leevendada tagajärgi. See võib muuta eriti kahel rattal liiklejate jaoks teed kohati libedaks.

Transpordiamet soovitab võimalusel mitte sõita teedel ühes jäljes, vaid valida sõiduraja ulatuses ala, kus teekate poleks pigine. Samuti ei ole hea sõita roobaste põhja mööda.

Pindamisobjektil värskelt pinnatud teel tuleks sõitmiseks kasutada kogu sõiduraja laiust, mitte ületada lubatud maksimaalset sõidukiirust ning püüda vältida sõitmist alale, kus värske bituumen leemendab.

Täpse info teeolude ja liikluskorralduse ning -piirangute kohta leiab: www.tarktee.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles