Lõuna-Eestis on suur tuleoht

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Foto: ilmateenistus.ee

Täna on vähese ja vahelduva pilvisusega ilm. Pärastlõunal sajab mitmel pool hoovihma, on äikest ja välistatud ei ole rahe. Puhub lõunakaare tuul 2-8, puhanguti kuni 12 m/s, äikese ajal on tugevamaid tuuleiile. Õhutemperatuur on 30-35, rannikul kohati 27°C.

Juunikuu on olnud suviselt soe ning võrdlemisi kuiv ning Lõuna-Eestis valitseb suur tuleoht.

Päästjad alustavad patrullimisega lõkkeplatside ja grillimiskohtade juures, et jälgida tuleohutusnõuete täitmist lõkke põletamisel ja grillimisel. Samuti liigutakse ringi veekogude ääres, et veenduda veeohutuse reeglite täitmises ja hoida ära õnnetusi.

Jaanituld tehes tuleb olla hoolas ja täita tuleohutusnõudeid, teatab päästeamet. Tuleb jälgida, et tuli ei süütaks ümbrust. Selle tagamiseks kutsub päästeamet leidma igale jaanitulele lõkkevalvur. Lõkkevalvurite vahel loositakse 29. juunil välja palju toredaid auhindu, mille seas kvaliteetne söegrill koos tulekustutiga. Lõkkevalvuri registreerimise link on https://jaanituli.geoape.com/.

Lõkke tegemise OHUTUSNÕUDED

Grillimine

Enne grillimise alustamist veendu, et grill on töökorras.

Kui gaasi- või elektrigrill vajab remonti, lase seda teha spetsialistil.

Korterelamu üldpindadel grillimine tuleb kokku leppida ühistuga.

Grillseadme ohutu kauguse valimisel lähtu kasutusjuhendist.

Kasutusjuhendi puudumisel paiguta grillseade kohta, kus selle kasutamine ei tekita ümbritsevatele hoonetele, põlevmaterjalidele ja taimestikule tuleohtu.

Võimalusel lähtu lõkkekohale kehtivast vähimast ohutust kaugusest, milleks on 8 meetrit.

Rõdul ja terrassil tohib kasutada ainult sellist grilli, mille kasutusjuhend seda lubab.

Ära jäta grilli hetkekski järelevalveta!

Pärast kasutamist lase grillil enne kokku pakkimist või katmist täielikult jahtuda, sest kuum grill on tuleohtlik.

Lõke

Lõket tee vaid tuulevaikse ilmaga.

Jälgi, et lõke oleks hoonetest, metsast ja põlevmaterjalist ohutus kauguses. Ohutu kaugus sõltub eelkõige lõkke suurusest ja vähim ohutu kaugus igasuguse lõkke puhul peaks olema vähemalt 8 meetrit. Meeste puhul teeb see umbes 10 sammu, naiste puhul umbes 13 sammu.

Jälgi tuule suunda, et sädemed ei langeks hoonele ega taimestikule.

Lõkkes tohib põletada vaid puhast (immutamata) puitu ning pappi ja paberit, tutvu enne lõkke tegemist kohaliku omavalituse heakorra eeskirjaga.

Lõkke tegemisel hoia käepärast tulekustutusvahendid, nt ämber veega või tulekustutit.

Pea meeles, et kulu ja roostiku põletamine on aastaringselt keelatud ja karistatav!

Lõket tee vaid tuulevaikse ilmaga.

Puhasta lõkkekoht põlevast materjalist.

Niisuta lõkkealune pinnas veega ja piira lõkkekoht kivide või pinnasevalliga.

Ära jäta lõket hetkekski järelevalveta!

Enne lõkkekohast lahkumist veendu, et lõke oleks täielikult kustunud või lase lõkkel täielikult ära põleda või kustuta veega.

Lõke metsas

Metsas tohib lõket teha selleks ette valmistatud ning tähistatud kohtades. Vaata täpsemalt, kus asuvad RMK lõkkeplatsid.

Lõkke tegemisel tasub kindlasti eelistada kattega lõkkekohti, sest soojal ja kuival suvepäeval on tuli metsas väga kiire levima.

Jäätmeid põletada ei tohi

Ühtlasi tuletab keskkonnaamet meelde, et jaanilõkke ettevalmistamisel tuleb lisaks tuleohutusnõuete täitmisele jälgida ka seda, et lõke oleks ohutu keskkonnale ja tervisele.

Lõkkes tohib põletada vaid töötlemata puitu, oksi, kiletamata pappi ja paberit. Jäätmeid lõkkes põletada ei tohi. Lõke ei ole koht, kuhu panna majapidamises üle jäänud pakendeid, mööblit, riideid või rehve.

Lõkkes põlevad plastist ja muudest materjalidest jäätmed madalal temperatuuril. Nii tekivad saasteained, mis on silmale nähtamatud, kuid tervisele ja keskkonnale eriti ohtlikud. Nende mõju ei avaldu kohe, kuid sisse hingates liiguvad need inimese organismi ning võivad põhjustada raskeid terviseprobleeme, näiteks vähktõbe, väärarenguid ja arengupeetust. Need pika toimega mürkained ladestuvad mullas ja seejärel köögiviljades, mida süües jõuavad mürgised ained ringiga meie organismi.

Jaaniõhtuga käib kaasas söök ja jook, mille tarbimine tekitab paratamatult jäätmeid ja paraku kasutatakse ka ühekordseid nõusid. Levinud eksiarvamus on, et ühekordsed nõud võib pärast kasutamist lõkkes põletada. Suur osa neist sisaldab aga plasti ja selle põletamine on ohtlik nii keskkonnale kui ka inimeste tervisele.

Hoia jaanilõke prügist puhas ja põletamise asemel kogu jäätmed liigiti. Paberi- ja papijäätmed ning plastpakendid saab viia avalikesse kogumiskonteineritesse, pandimärgiga pudelid taaraautomaati. Vanad mööbliesemed, ehitus- ja lammutusjäätmed ning rehvid saab üle anda jäätmejaama. Lähima jäätmejaama, avaliku pakendikonteineri või vastuse küsimusele, kuhu millised jäätmed viia, leiad lehelt kuhuviia.ee.

Kui märkad jäätmete põletamist või jäätmetega ettevalmistatud lõkkekohta, anna sellest teada riigiinfo telefonil 1247.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles