Selgusid rahvuskultuuri auhinna saajad

LEPM
Copy
Meelika Hainsoo
Meelika Hainsoo Foto: Elmo Riig / Sakala

Jakob Hurda rahvuskultuuri auhinna võtavad 17. juulil Põlvas peetaval lõõtspillipeol Harmoonika vastu Meelika Hainsoo ja Reet Roop.

Meelika Hainsoo on regivärsilise rahvalaulu, laulumängude ja lugude mitmekülgne ja järjepidev uurija ning esitaja. Kaasajastatud regilaulud ja laulumängud olid põhirepertuaariks ansamblis Vägilased, mille liige ta oli aastatel 2000-2011. Laulumängude uurimisele ja tutvustamisele pühendus ta ka TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia/EMTA pärimusmuusika ühisõppekava magistrieksami kirjalikus töös „Traditsiooniliste laulumängude kasutusvõimalused tänapäeval“ (2015). 2018. aastal ilmus Meelika Hainsoo koostatud raamat „Õnnõkõn siin tsõõrin olla“, mis sisaldab 60 Vana-Võromaa eri paikade laulumängu. Koos raamatuga ilmus samanimeline laulumänguplaat muusikaliselt koosluselt Lepaseree - selle liikmena on Meelika juba enam kui viis aastat kaasa aidanud kooskõla loomisele pärimusliku laulu ja praeguse aja muusika vahel. Värskeim laiemale kuulajaskonnale suunatud regivärsilise rahvalaulu tutvustus on ilmselt tema loeng Ööülikoolis „Regilaulu imeline ilm“ .

Reet Roop juhtis Põlva Talurahvamuuseumi (1. juulist 2019 Karilatsi Vabaõhumuuseum) direktori ja juhatajana 20 aasta vältel ajalooliste hoonete renoveerimist ja korrastamist. Karilatsis on säilinud ning külastajatele vaadata kõrge pärandväärtusega ning terviklik, enam kui sajandi vanune vallakeskuse hoonetekompleks. Muuseumisse kogutud teadmisi piirkonna rahvakultuurist vahendatakse avalikkusele püsiväljapanekute, näituste, teemapäevade ning programmide kaudu. Karilatsi muuseum on Põlva maakonna tuntud külastusobjekt. Reet Roop on 2010. aastal pälvinud Eesti Vabariigi Kodanikupäeva aumärgi rahvakultuuri edendamise eest ning 2013. aastal Põlvamaa teenetemärgi.

Reet Roop. 
Reet Roop. Foto: Arved Breidaks
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles