Olümpiakoondise maskoti idee tuli Vastseliinast

Kristina Pihlapuu
Copy
Franka Gelencseri joonistus «Eesti ilves»
Franka Gelencseri joonistus «Eesti ilves» Foto: Postimees Grupp

Rahvas valis Vastseliina gümnaasiumi seitsmenda klassi tüdruku joonistuse Eesti olümpiakoondise maskotiks Tokyo olümpiamängudel.

Eesti olümpiakoondise maskoti leidmiseks korraldatud joonistusvõistluse võidutööks valis rahvas Vastseliina gümnaasiumi 7. klassi tüdruku Franka Gelencseri joonistuse «Eesti ilves». Selle põhjal valmib peagi mänguasi, mis hakkab saatma Eesti koondist Tokyo olümpiamängudel.

Võidust kuulis Franka ratsutamistreenerilt. «Ma ei oodanudki, et sealt midagi välja tuleb,» tunnistas tüdruk ja lisas, et pärast töö esitamist võistlusele sellest enam eriti ei mõelnudki. Oma pildiga jäi ta aga rahule.

Pilti tehes meeldis talle eelkõige värvimine, sest kavandit välja mõelda oli keerulisem. «Alguses hakkas temast saama nukk, aga pärast tuli ta pigem looma moodi ja nii saigi ilves,» kirjeldas neiu.

Klassijuhataja ja juhendaja Siiri Toomik täpsustas, et ei teinud õpilase töös ühtegi parandust ning see läks võistlusele just nii, nagu Franka selle esimese korraga paberile pani.

Võidutöö järgi valminud mänguloomakese saab endale ka joonistuse autor. «Kindlat kohta oma kodus ma sellele siiski veel otsinud ei ole,» nentis neiu.

Vastseliina gümnaasiumi 7. klassis valmisid maskotiideedega joonistused kaugõppe ajal kodutööna. Õpilased ammutasid inspiratsiooni ka varasematest maskottidest. Toomiku sõnul oli nende seas näiteks 1980. aasta olümpiamängude purjeregati maskott Vigri, aga ka mitu tänavuste Tokyo olümpiamängude maskotti.

Võistlus sai teoks koostöös Postimees Juuniori, Eesti spordi- ja olümpiamuuseumi ning Eesti Olümpiakomiteega. Osaleda võisid kõik 5–16-aastased lapsed ja noored. Konkursile saatis töö 900 last ning žürii valikul jõudis üheksa neist rahvahääletuse vooru, kus 7.–13. juunil oli kõigil võimalus hääletada.

Valikut võistlustöödest saab näha ka Eesti spordi- ja olümpiamuuseumi näitusel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles