Skulptor Mati Karmin oma talus Postiteel: tundsin kohe, et see on minu koht

Maarius Suviste
, reporter
Copy
Aia juurde on püstitatud nelja ja poole meetri kõrgune meremiini kestadest keevitatud skulptuur. «Puudel valvab taret,» tutvustab Mati Karmin.
Aia juurde on püstitatud nelja ja poole meetri kõrgune meremiini kestadest keevitatud skulptuur. «Puudel valvab taret,» tutvustab Mati Karmin. Foto: Arvo Meeks

Kui tuntud skulptori Mati Karmini tallu sammud seada, märkab tema kodutee ees kivimüraka otsa pandud nõukogudeaegset piimapütti. Sellele on joonistatud erkrohelised kanepilehed – Kanepi valla sümbol – ning suurelt ja kirsspunaselt kirjutatud: «Õlut ei ole.» Ning kivi ees maas hauaplaadil on read: «Ega tule! Vabandame!»

Aga veel enam hakkab silma aia juurde püstitatud nelja ja poole meetri kõrgune meremiini kestadest keevitatud skulptuur. «Puudel valvab taret,» selgitab taiest patsutav peremees, kes suure osa aastast veedab Põlvamaal ajaloolise Postitee äärses talus.

Koduõuel töökoja juures on hunnikutes meremiini kestad, mis pärinevad Naissaarelt. Üks mees keevitab parajasti kestasid kokku. «Ülemmeister, maestro, andekas ja kuldsete kätega Raivo Lasting,» tutvustab Mati Karmin head kohalikku metallimeistrit, kes aitab skulptori mõeldut teoks teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles